Okrugli stol “Mladi i mediji” u Osijeku

Okrugli stol “Mladi i mediji” u Osijeku

dijete_i_tvU Osijeku je 26. listopada 2009. održan okrugli stol “Mladi i mediji – pozitivni i negativni utjecaji medija na informiranje mladih” u organizaciji nevladine udruge Proni centar za socijalno poučavanje. Na okruglom stolu je sudjelovala i  savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Pozivu su se odazvali brojni sudionici: predstavnici medija, Crvenog križa Osijek, Zavoda za zapošljavanje, glasnogovornica PU Osječko-baranjske, predstavnica Agencije za odnose s javnošću “Simfonija”, predstavnica Udruge potrošača, nekoliko Internet portala, predstavnici Županijskog savjeta mladih Osječko-baranjske županije, srednjih škola, nevladinih udruga te studenti i srednjoškolci.

Uvodna izlaganja održali su Danijela Šincek s Odjela za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku o novim medijima, Goran Livazović s odjela za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku o pedagoškoj perspektivi medija i Ivica Šola, kolumnist Glasa Slavonije o temi etike u medijima.

Uslijedila je rasprava u koju su se uključili gotovo svi sudionici okruglog stola iznoseći svoje viđenje medija u životu mladih. Govorilo se o negativnim, ali i pozitivnim aspektima medija, posebice u odnosu na nove tehnologije, internet i mobitel. U raspravu su se uključila i djeca iznoseći svoja iskustva i iskustva vršnjaka te predlažući akcije.

Zaključci okruglog stola su da mediji nemaju primarno negativne utjecaje. No, odrasli se moraju aktivnije uključiti u nadzor ponašanja svoje djece tijekom njihova korištenja medija te razgovarati s djecom o informacijama koje su im dostupne i interpretirati ih na djeci primjeren način.