Okrugli stol “Nasilje i mladi”

Okrugli stol “Nasilje i mladi”

Ovo_bi_mogla_bitiVisoka novinarska škola organizirala je 18. siječnja 2011. okrugli stol “Nasilje i mladi” u Zagrebačkom kazalištu mladih, kao raspravu nakon prikazivanja predstave “Ovo bi mogla biti moja ulica”. Među pozvanim stručnjacima i poznavateljima problematike bila je i pravobraniteljica Mila Jelavić. Predstava je organizirana za studente Visoke novinarske škole i učenike Srednje željezničke škole u Zagrebu, koji su potom sudjelovali i u raspravi.

Mladi su pozdravili društvenu angažiranost Zagrebačkog kazališta mladih te su istaknuli kako ulično nasilje  predstavlja potencijalnu opasnost za svakog mladog čovjeka danas. U njihovim izlaganjima zamjećuje se osjećaj ljutnje zbog nemoći društva da izađe na kraj s problemom nasilja. Neki od njih iskazuju i potrebu da se sami u svojoj sredini angažiraju kako bi pridonijeli da život bez nasilja postane svakodnevica današnjih generacija mladih.

U radu okruglog stola sudjelovali su zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Domagoj Štimac, sociolog s Hrvatskih studija Renato Matić, pedagoginja OŠ Matka Laginje u Zagrebu Jelena Bićanić, ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Okruglom stolu nazočila je i Suzana Ritz, majka Luke Ritza koji je postao simbol besmislenog stradavanja mladih zbog brutalnog uličnog nasilja. Raspravu je moderirao Zlatko Herljević, predavač na Visokoj novinarskoj školi.