Okrugli stol “Suradnja zatvorskog sustava RH s organizacijama civilnog društva”

Okrugli stol “Suradnja zatvorskog sustava RH s organizacijama civilnog društva”

Zatvori.okr.st.8.4.2015.HinaU Ministarstvu pravosuđa, u organizaciji Uprave za zatvorski sustav, 8. travnja 2015. održan je Okrugli stol “Suradnja zatvorskog sustava Republike Hrvatske s organizacijama civilnog društva”. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić  u svojoj uvodnoj riječi naglasio je napore otvaranja zatvorskog sustava prema organizacijama civilnog društva i razvijanju međuresorne suradnje, prepoznajući pritom potencijal organizacija civilnog društva, ali i važnost zajedništva i komplementarnog djelovanja svih dionika zainteresiranih za funkcioniranje zatvorskog sustava, kao i važnost prilagođavanja promjenama i novim potrebama unutar sustava.

 

Na skupu su predstavljeni projekti i rad različitih udruga: Humanitarne organizacije Zajednica Susret, Udruge za kreativni socijalni rad, Udruge Pet Plus, Organizacije Status-M, udruge Igra i Udruge Roda, s kojom intenzivno surađuje i pravobraniteljica za djecu. O svom radu informirali su i Udruga Institut Pula, Udruga Korak Nade, Udruga Tera, Udruga Stijena, Centar za hagioterapiju, Udruga Skribonauti.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika naglasila je važnost ovakvog integrativnog pristupa djeci i mladima unutar zatvorskog sustava kako maloljetnicima koji su u sukobu sa zakonom, tako i djeci čiji su roditelji u zatvoru.  Govorila je i o uspješnoj i intenzivnoj suradnji Ureda pravobraniteljice za djecu i Uprave za zatvorski sustav iz koje su proizišla mnoga kvalitetna postignuća i unapređenja u stvaranju uvjeta za održavanje veze između djeteta i njegovog roditelja zatvorenika, kao i o važnosti uključivanja i škole, tijela za socijalnu skrb, policije i drugih u brigu o pravima djece zatvorenika. Navela je i pozitivan i vrijedan talijanski primjer sklapanja sporazuma o suradnji između Ministarstva pravosuđa, pravobranitelja za djecu i udruge Bambinisenzasbarre (Djeca bez rešetaka) koja se bavi djecom čiji su roditelji u zatvoru, a što bi mogao biti model suradnje i za nas u Hrvatskoj. (Foto: HINA)