Okrugli stol “Sportom protiv nasilja – Ne nasilje u sportu”

Okrugli stol “Sportom protiv nasilja – Ne nasilje u sportu”

Dana 23. studenoga 2016. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je Okrugli stol pod nazivom “Sportom protiv nasilja – Ne nasilje u sportu”, koji su, pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – Odjel socijalne medicine, Odsjek za prevenciju nasilja, Riječki sportski savez i sportski psiholog Anđelko Botica.

Sudionike skupa uvodno su pozdravili, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Igor Načinović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mičović, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać, i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. Savjetnica Žagar tom je prilikom predstavila aktivnosti pravobraniteljice za djecu iz domene ostvarenja prava djece na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu te zaštitu od nasilja i zanemarivanja u svim sredinama, s posebnim osvrtom na potrebu da se u bavljenju sportom djeci omoguće sigurnost i zaštita, dostupnost sporta i kvaliteta, od prostornih uvjeta i opreme do stručnog kadra u radu s djecom.

Prof. dr. sc. Iva Sorta Bilajac dr. med. održala je izlaganje “Etika u sportu?” naglašavajući važnost fer igre (fair-play) u životu i sportu. Središnje je izlaganje održao stručnjak za psihološku pripremu sportaša sportski psiholog Anđelko Botica, koji je predstavio rezultate istraživanja”Komunikacija roditelja djece sportaša i trenera”. Nedostatak prave komunikacije i nepovjerenje glavni su problemi koji opterećuju komunikaciju roditelja djece sportaša i trenera, pokazalo je istraživanje koje upućuje na potrebu donošenja kodeksa ponašanja za trenere, te potrebu dvosmjerne komunikacije kod roditelja.

Na skupu je rečeno i da je u pripremi izrada protokola o ponašanju na sportskim terenima kako bi se postavio okvir za smanjivanje nasilja.

Okrugli stol protiv nasilja u sportu pratili su treneri školskih sportskih klubova, riječki olimpijci, profesori tjelesnog odgoja i drugi zainteresirani građani.