Okrugli stol u Židovskoj općini Zagreb

Okrugli stol u Židovskoj općini Zagreb
ruke_stare_i_mladeProgram obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na holokaust završio je 28. siječnja 2010. Okruglim stolom o doprinosu socijalne politike Republike Hrvatske kulturi tolerancije i politici socijalnog uključenja, održanim u Židovskoj općini Zagreb. U radu skupa aktivno je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Šezdesetak sudionika iz različitih ustanova i organizacija, Hrvatskoga sabora i nevladinih udruga nazočili su raspravi koja se odnosila na različite ugrožene skupine u suvremenom hrvatskom društvu: starije osobe, bolesnike, siromašne, pripadnike nacionalnih manjina, djecu i druge. Pravobraniteljica M. Jelavić govorila je tom prilikom o ugroženim skupinama djece, koja su često i diskriminirana po nekom osnovu, primjerice, siromašna djeca, djeca s teškoćama u razvoju, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Djeca su specifična skupina, jer su u ostvarivanju svojih prava i osiguranju zaštite ovisna o odraslima. Odrasli donose odluke u njihovo ime, a oni nemaju svi jednaku motivaciju, znanje ni želju da se zauzmu za djecu, istaknula je pravobraniteljica.

Kao posebno ugroženu skupinu izdvojila je djecu koja se nasilno ponašaju prema drugoj djeci, koju se olako unaprijed osuđuje, proglašava kriminalcima i razbojnicima, a nitko se ne pita koliko su odrasli pridonijeli tome da se ona tako ponašaju. Uz roditelje, koji zbog posla ili nespremnosti da se bave djecom, premalo vremena provode s njima, mnoga se djeca osjećaju usamljeno pa su nasilna ponašanja za njih ponekad način da na sebe skrenu pozornost roditelja ali i drugih odraslih. Nužno je stoga da odrasli shvate ozbiljnost problema te svoje ponašanje i postupke usmjere ostvarenju najboljih interesa djece.

Četverodnevnim programom “Dani tolerancije – jednakost u različitosti”, koji su organizirali Židovska općina Zagreb i predstavnica židovske manjine grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković, obilježen je 27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji je UN proglasio u spomen na 27. siječnja 1945., kad su oslobođeni zatočenici koncentracijskog logora Auschwitz.

Moderator skupa Žarko Puhovski rekao je da je svrha rasprave naznačiti što je potrebno učiniti da bi društvo bilo socijalnije, izvijestila je Hina. Izlagači koji su upozoravali na diskriminaciju starijih osoba zauzeli su se za to da se mlade tijekom obrazovanja sustavno senzibilizira za potrebe starijih, a predstavljen je i jedan takav uspješan projekt ostvaren suradnjom studenata i  preživjelih žrtava holokausta.