Okrugli stol: Videoigre i medijska pismenost

Okrugli stol: Videoigre i medijska pismenost

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) organiziralo je 27. rujna 2021. okrugli stol pod naslovom “Igrajmo sigurno! Videoigre i medijska pismenost”. Na skupu se raspravljalo o pozitivnim i negativnim stranama igranja videoigara iznimno popularnih među djecom, te o primjeni igara u odgojno-obrazovnom procesu.

Na okruglom stolu sudjelovali su profesorica komunikacijskih znanosti prof. dr. sc. Renee Hobbs, sa Sveučilišta Rhode Island u SAD-u,  psihijatrica Irena Rojnić Palavra, specijalizirana za probleme alkoholizma i drugih ovisnosti iz Dnevne bolnice za ovisnost o internetu i videoigrama Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu, zatim direktor tvrtke Good Game Nikola Stolnik te učiteljica hrvatskog jezika Dorotea Prenner  iz zagrebačke Osnovne škole Većeslava Holjevca i odgojiteljica Maja Radošević iz Dječjeg vrtića Pčelica u Zagrebu. Skup je vodio i moderirao potpredsjednik DKMK-a izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

O velikoj moći i utjecaju videoigara na djecu i mlade, ali i odrasle, govorila je gošća iz SAD-a Renee Hobbs: “One nas angažiraju, u njih ‘uranjamo’ i one stvaraju ovisnost kod djece i mladih“, navela je, ali i dodala da su videoigre odigrale pozitivnu ulogu u vrijeme pandemije, kad smo se, unatoč prisilnoj izoliranosti, zahvaljujući igrama mogli i opustiti i komunicirati. One također imaju veliki odgojno-obrazovni potencijal, ali da bi se on ostvario, odrasli, a osobito nastavnici, trebaju imati više znanja i iskustva o tome.

Djeca i mladi danas su digitalni urođenici, a mobiteli, tableti, računala njihova su ‘produžena ruka’, no roditelji, odgojitelji i nastavnici nisu svi u dovoljnoj mjeri spremni pružiti djeci odgovarajući medijski odgoj u skladu s njihovim potrebama. I na ovom okruglom stolu istaknuto je da odgojno-obrazovni radnici nisu dovoljno educirani o videoigrama. Ukazano je na potrebu za jačom potporom roditeljima i stručnjacima u obrazovanju kako bi djelovali u najboljem interesu djeteta – kako bi mogli zajedno s djetetom kritički vrednovati sadržaj videoigara, razgovarati o utjecaju medija na emocije i ponašanje itd.

O tome su poticajno svjedočile i odgojiteljica i učiteljica, koje su upravo završile pohađanje petodnevne radionice, održane u sklopu projekta “Igrajmo sigurno!”. Okrugli stol o videoigrama također je dio tog projekta, koji provodi DKMK, uz financiranje i potporu Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, okrugli stol pratila je savjetnica Maja Flego.

Više o skupu i projektu pročitajte ovdje.