Online predavanje o dječjim pravima za studente pedagogije

Online predavanje o dječjim pravima za studente pedagogije

Dio uobičajenih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu je i sudjelovanje u izobrazbi i informiranju studenata društvenih studija o pravima djeteta, kao i o djelokrugu i načinu rada pravobraniteljice za djecu. Zbog trenutačnih epidemioloških ograničenja, takvo je predavanje za studente pete godine studija pedagogije održano online 10. prosinca 2020. godine. Online susret sa studentima ostvaren je u okviru kolegija Prava djeteta u odgoju i obrazovanju, na inicijativu doc. dr. sc. Ane Širanović s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje je održala savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić. Ona je tom prilikom studentima predstavila rad Ureda pravobraniteljice za djecu, prikazala aktivnosti Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), upoznala ih s pravom djeteta na sudjelovanje/participaciju u različitim područjima života te im ukratko predstavila rezultate istraživanja Ureda pravobraniteljice za djecu pod nazivom “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja”.

Upoznavanje studenata završne godine studija pedagogije s navedenim temama predviđeno je kao dodatna podrška njihovom cjelovitijem razumijevanju zaštite i promicanja prava i interesa djece u društvu.