Opća skupština Eurochilda i Dan članova održani online

Izvanredna opća skupština (Extraordinary General Assembly), godišnja Opća skupština Eurochilda i Dan članova (General Assembly and Members’ Day) ove su godine, kao i 2020., zbog pandemije COVID-19 održani online, 17. i 18. lipnja 2021. Na tim je aktivnostima  sudjelovalo oko 150 sudionika među kojima su bila i djeca, a iz Ureda pravobranitelja za djecu sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. Ured pravobranitelja za djecu član je mreže Eurochild od 2015.

Eurochild je mreža organizacija i pojedinaca koja širom Europe djeluje na promociji dječjih prava i dobrobiti djece i mladih ljudi.

Ovaj je događaj bio prilika stručnjacima za prava djece da podijele izazove s kojima se susreću u vođenju svojih programa i aktivnosti za vrijeme pandemije, da rasprave mogućnosti promocije dječjih prava i procijene potencijal razvoja EU u odnosu na kvalitetu života djece.

Tijekom opće skupštine odlučivalo se o statusnim pitanjima mreže, a članovi su također usvojili i prvi etički kodeks mreže (https://www.eurochild.org/resource/eurochild-code-of-ethics/). Na skupštini je pozdravljeno 11 novih članova, čime je članstvo mreže dostiglo brojku od 191 članova u 35 država. Predstavljeno je i godišnje izvješće mreže Eurochild za 2020., koje je dostupno na poveznici https://www.eurochild.org/annual-report-2020/.

U svojem uvodnom obraćanju predsjednica Eurochilda H.E. Marie-Louise Coleiro Preca istaknula je simboliku organiziranja Opće skupštine u istom tjednu u kojem je usvojena inicijativa Europskog jamstva za djecu od strane 27 država članica EU-a. Rekla je da ona “označava važnu prekretnicu u našoj povijesti. Dok je Eurochild jako utjecao na razini Europske unije – Jamstvo za djecu i Strategija EU svjedoče o tom utjecaju – ti će instrumenti imati stvarni utjecaj na živote djece samo ako se poduzmu mjere na nacionalnoj razini”.

Osim ovih službenih aktivnosti, članovi mreže i djeca imali su nekoliko prilika podijeliti svoja iskustva i uspjehe u svom radu u prošloj godini. Eurochild je također pokrenuo svoje digitalno godišnje izvješće za 2020. koje prikazuje mnoga postignuća mreže, te kako je prevladala izazove, a ove će informacije poslužiti za razvoj sljedećeg Eurochildovog strateškog plana za 2022.-2025.

Eurochild je također objavio svoju ažuriranu Strategiju sudjelovanja djece kojom se potvrđuje njezina predanost ostvarivanju značajnije participacije djece. Dječje vijeće Eurochilda imalo je važnu ulogu u njegovom razvoju. Više o ovoj aktivnosti na stranici https://www.eurochild.org/news/eurochild-community-gets-stronger/.