Osijek: Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti

Osijek: Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti

konferencija 3U Osijeku je 14. i 15. prosinca 2015. održana Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti koju su zajednički organizirali UNHCR, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski Crveni križ. Na konferenciji su posebno razmotrene aktivnosti i postignuti rezultati u 2015. godini u radu s ranjivim skupinama odraslih i djece u svim područjima života, s naglaskom na aktivnosti vezane za kretanje migranata i izbjeglica kroz Hrvatsku.
Istaknuto kako je ovogodišnja izbjeglička kriza upozorila na mnoga otvorena pitanja i neriješene situacije na međunarodnom planu i u međudržavnim odnosima, kao i da je Hrvatska, unatoč tome, pokazala humani pristup i postavila visoke standarde u postupanju s migrantima i izbjeglicama, što je prepoznala domaća i međunarodna javnost. Istaknuo je to i predstavnik Ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike, koji je rekao kako je Hrvatska s visokim ocjenama položila test solidarnosti u izbjegličkoj krizi kojoj Europa svjedoči od 2013. godine.
Sudionici konferencije informirani su o djelokrugu i aktivnostima nadležnih ministarstava, ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Pučke pravobraniteljice, centara za socijalnu skrb u Vinkovcima i Slavonskom Brodu te domaćih i stranih nevladinih neprofitnih organizacija. Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak izvijestila je o broju migranata koji su do sada prošli preko Republike Hrvatske, opisala organizaciju Zimskog prihvatno-tranzitnog centra u Slavonskom Brodu te naglasila važnost dobre suradnje MUP-a i organizacija civilnoga društva.
Izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt istaknuo je kako je humanost u tretmanu koji je Hrvatska pružila izbjeglicama prepoznata i na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji Crvenoga križa u Ženevi
Kao predstavnik Ureda pravobraniteljice za djecu rad konferencije pratio je savjetnik Darko Laksar. (Foto: www.hck.hr)