Osijek: Kako do učinkovitog sustava podrške žrtvama kaznenih djela

Osijek: Kako do učinkovitog sustava podrške žrtvama kaznenih djela

victimU organizaciji PU Osječko-baranjske i Županijskog tima za prevenciju nasilja u obitelji Osječko-baranjske županije, uz potporu Ravnateljstva policije MUP-a, i u Osijeku je 22. veljače 2016., održavanjem tribine obilježen Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela. Učinkovit sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja ključan je element djelotvornog progona počinitelja, ali i put za ostvarenje prava žrtava kojima često nije jasna procedura niti aktivnosti otkrivanja i procesuiranja počinitelja. Žrtve su nerijetko uplašene i ne poznaju dovoljno svoja prava te je nužno pružiti im sustavnu pomoć i podršku tijekom postupka.

Europska komisija koja je proglasila ovaj dan preporučila je svim zemljama članicama EU da ga obilježe na stručan i edukativan način te putem javnih događanja i senzibilizacije javnosti upozore na prava žrtava i načine kako ih ostvariti. S tom svrhom organizirana je i tribina u Osijeku na kojoj su stručnjaci iz raznih sektora prezentirali načine kako njihove institucije postupaju sa žrtvama kaznenih djela. O svom djelokrugu rada govorili su suci Prekršajnog i Općinskog suda u Osijeku, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, djelatnice PU Osječko-baranjske, djelatnice Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Osijeku, voditeljica Županijskog tima za prevenciju nasilja u obitelji Osječko-baranjske županije, voditeljica Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja Osijek, zamjenik ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek te predsjednica ženske udruge “Izvor“. Tribinu je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je nazočne upoznala sa stajalištima i aktivnostima ureda u zaštiti prava i interesa djece žrtava kaznenih djela.

U isti vrijeme se za djecu i mlade održavala interaktivna preventivno-edukativna likovna radionica o važnosti zaštite prava žrtava pod nazivom “Ne zatvaraj oči”. U radionici su sudjelovala djeca iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci i Terenska jedinica mladeži Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Održavala se i izložba fotografija o trgovanju ljudima “Red bell”, koju su organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i PU Osječko-baranjska. (Foto: osjecko-baranjska.policija.hr)