Osijek: Obilježen 25. svibnja – Međunarodni dan nestale djece

Osijek: Obilježen 25. svibnja – Međunarodni dan nestale djece

NestalinadlanuU Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku 28. svibnja 2014. obilježen je Međunarodni dan nestale djece. Tom prilikom predstavljena je prva aplikacija za mobilne uređaje  “Nestali na dlanu” koja se može skinuti s web stranice www.nestaladjeca.hr i koja će uzbunjivanje i potragu za nestalom djecom učiniti bržom i učinkovitijom. Ujedno je javnost pozvana ovaj datum obilježiti objavom i podsjećanjem na nacionalni besplatni broj za nestalu djecu 116000  europski harmonizirani kratki kodkoji građani u slučaju nestanka djeteta mogu pozvati 24 sata dnevno.

 

Ovaj broj je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pustio u rad u svibnju prošle godine, a o načinu kako funkcionira građani se mogu informirati i na internet stranicama Pravobraniteljice za djecu i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Javnost je informirana i  o kreiranom widgetu o nestaloj djeci, koji je i na web stranici www.nestaladjeca.hr, a instalirali su ga i mediji Večernji list i 24 sata. Od studenoga, kada je instaliran, pogledalo ga je preko 1,6 milijuna građana.

Pravobraniteljica se problematikom zaštite nestale djece aktivno bavi proteklih nekoliko godina. Poduzela je niz inicijativa na nacionalnoj razini te sudjelovala na međunarodnim skupovima organiziranim u svrhu prevencije i bolje zaštite ove djece na području Europe. S istim ciljem ostvarena je i uspješna suradnja s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka koji je i ovim događajem podsjetio da su napravljeni veliki koraci u zaštiti prava i interesa nestale djece, no nužno je uspostaviti i jedinstven sustav uzbunjivanja, koji se pokazao vrlo učinkovitim u zemljama Europe i u SAD-u. Uz predstavnike Policijske uprave osječko-baranjske i Grada Osijeka, na skupu su bili prisutni savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar kojima je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uručio zahvalnicu za ostvarenu dobru i uspješnu suradnju.