Osijek: Održan seminar za voditelje školskih preventivnih programa

Osijek: Održan seminar za voditelje školskih preventivnih programa

U povodu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti u Osijeku je od 26. do 28. studenoga 2018. održan stručni seminar za voditelje školskih preventivnih programa i stručnjake u stručnim službama iz odgojno-obrazovnih ustanova na području županije. Seminar je organizirao Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem za školske preventivne programe Osječko-baranjske županije.

Na seminaru je održano više izlaganja o zaštiti psihofizičkog zdravlja učenika: psihologinja doc. dr. sc. Ljerka Hajncl održala je izlaganje “Uloga emocionalne inteligencije u prevenciji nasilja i poremećaja ponašanja”; psiholog Margita Radanović izlagala je o psihosocijalnom razvoju djece i mladih i razlici što je “normalno”, a što patološko te o tehnikama rada s djecom i adolescentima; mr. Marija Kribl, dr. med. govorila je o ADHD-u kao neurorazvojnom poremećaju i ovisnostima.

Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović te je u dva dana za dvije skupine djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova održala izlaganje “Pravo na zaštitu od nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama – perspektiva pravobraniteljice za djecu”. Djelatnike škola upoznala je s načinom djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu u ostvarivanju prava i zaštiti djece te uputila na godišnja izvješća pravobraniteljice koja ukazuju na teškoće i preporuke koje je ured uputio različitim sustavima. Sudionici skupa su međusobno podijelili i vlastita iskustva i izazove u radu s djecom koja iskazuju probleme u ponašanju i teškoće s mentalnim zdravljem, kao i iskustva u radu s njihovim roditeljima te su stručnjacima postavili brojna pitanja koja se odnose na konkretne situacije u radu.