Osijek: Okrugli stol o pravima osoba lišenih slobode

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. obljetnice usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, u organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice, u Osijeku je 12. prosinca 2018. održan okrugli stol pod naslovom “Bez slobode, ali ne i ljudskih prava – važnost suradnje u zaštiti osoba lišenih slobode”. Okrugli stol je organiziran primarno za stručnjake iz institucija u kojima su smještene osobe lišene slobode, čiji rad nadzire Ured pučke pravobraniteljice u okviru Nacionalnog preventivnog mehanizma radi sprječavanja mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM). Na skupu su prisustvovali i stručnjaci iz civilnog sektora te oni koji neposredno surađuju s Uredom pučke pravobraniteljice u okviru mandata Nacionalnog preventivnog mehanizma.

Skup je otvorila pučka pravobraniteljica Lora Vidović s općim informacijama o NPM-u, uočenim teškoćama i postignutim poboljšanjima nakon 1455 upućene preporuke od 2012. godine, otkako taj ured ima u mandatu provođenje NPM-a. Naglasila je da u Hrvatskoj ima više od 500 mjesta koja se obilaze u okviru NPM-a, a riječ je o zatvorima, policijskim postajama, psihijatrijskim ustanovama, domovima za starije i nemoćne i drugom.

O djelovanju u svojim institucijama i suradnji s pučkom pravobraniteljicom u okviru NPM-a govorili su Josip Ribarić iz Ravnateljstva Policije MUP-a RH, Dražen Damjanović iz PU Osječko-baranjske, upravitelj Kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović, liječnica Vlatka Kovač iz Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek te ravnatelj Doma za starije i nemoćne Beli Manastir Tomislav Peran.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, koja u skladu sa sporazumom o suradnji između dvije institucije i ovlastima pravobraniteljice za djecu, sudjeluje u provođenju NPM-a te zajedno s djelatnicima Ureda pučke pravobraniteljice  obilazi mjesta na kojima se nalaze djeca lišena slobode.