Osijek: Okrugli stol o prevenciji nasilja nad djecom u obitelji

Osijek: Okrugli stol o prevenciji nasilja nad djecom u obitelji

svadja_pred_djecomU Osijeku je 4. lipnja 2010. održan okrugli stol “Kako prepoznati i prevenirati nasilje u obitelji nad djecom”, koji je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u suradnji s obiteljskim centrima Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, a u sklopu Dječjeg tjedna “Zeko i potočić”. Na okruglom stolu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović. Sudionike je pozdravio državni tajnik Uprave za obitelj MOBMS Stjepan Adanić te pritom predstavio aktivnosti Ministarstva u području zaštite djece od nasilja u obitelji. U uvodnom predavanju Prof. dr.sc. Ninoslava Pećnik, sa Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavila je program radionica za roditelje “Rastimo zajedno”, koje se provode u okviru UNICEFOV-og programa “Prve tri su najvažnije” s roditeljima male djece do tri godine i promiču zajednički rast i razvoj roditelja i djece. Riječ je o paketu od 11 radionica koje se provode u 50 vrtića u Hrvatskoj. Program polazi od spoznaja da ulaganje društva u roditelje djece do tri godine donosi „najisplativije“ učinke i da su za razvoj ljudskog kapitala najvažnije socijalno-emocionalne vještine (samoregulacija, upornost, način nošenja s problemima, način rješavanja sukoba).

Drugo predavanje “Uloga roditelja u pravnoj zaštiti osobnih prava djece“.održala je doc. dr. sc. Branka Rešetar s Ketedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku. Osvrnula se na najvažnije zakonske propise iz ovog područja i komparirala ih s međunarodnim zakonima. Treća predavačica dr. sc. Eva Anđela Dellale, sa Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu, održala je predavanje “Roditeljski odgojni postupci majki djece predškolske dobi” u kojem je predstavila rezultate istraživanja.

U radu okruglog stola sudjelovali su brojni sudionici: predstavnici lokalnih zajednica, djelatnici centara za socijalnu skrb, vrtića, osnovnih i srednjih škola, nevladinih udruga i savjetovališta, Caritasovih savjetovališta, znanstvene zajednice, Društva Naša djeca i Dječjeg foruma, predstavnici medija. U raspravi nakon predavanja čuli su se vrijedni prijedlozi te će se s okruglog stola formuliratii zaključci koji će se proslijediti nadležnim institucijama.