Osijek: okrugli stol “Odgovorno roditeljstvo”

Osijek: okrugli stol “Odgovorno roditeljstvo”

zivot-s-roditeljimaU povodu obilježavanja Dječjeg tjedna “Zeko i potočić 2011.”, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Osijeku je 3. lipnja 2011. održalo okrugli stol “Odgovorno roditeljstvo”. Skup su organizirali obiteljski centri s područja tri slavonske županije, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović tom je prilikom održala izlaganje o odgovornom roditeljstvu iz perspektive zaštite prava djece i Konvencije o pravima djeteta.

Nakon uvodne riječi državnog tajnika Stjepana Adanića, izlagali su brojni stručnjaci iz različitih institucija. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić održao je izlaganje “Odgovorno roditeljstvo u svjetlu poruke crkve”, voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta i Centra za dijete osječkog Caritasa Elizabeta Matuzović predstavila je rad te institucije, ravnateljica Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije Ružica Pandža predstavila je projekt “Odgovorno roditeljstvo”, koji obiteljsko centri provode u suradnji s Upravom za zatvorski sustav, a policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave osječko-baranjske Hrvoje Ljubičić predstavio je aktivnosti policijskih postaja predviđenih Akcijskim planom provedbe Kampanje Vijeća Europe o zaustavljanju seksualnog nasilja nad djecom u Hrvatskoj. Moderatorica skupa bila je ravnateljica Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije Jasna Čupen.

Izlaganja su pratili predstavnici raznih institucija i nevladinih udruga, a u mnoštvu korisnih informacija i novosti koje su imali priliku čuti, posebno je važna i dobar vijest da se napokon započelo s aktivnostima za osnivanje obiteljskog centra u Osječko-baranjskoj županiji.