Osijek: Okrugli stol “Tehnologijom lakše do dječjih prava”

Osijek: Okrugli stol “Tehnologijom lakše do dječjih prava”

racunalo tata i sinoviU sklopu projekta “Tehnologijom lakše do dječjih prava” Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) u Osijeku je, za djelatnike socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, policije te civilnog sektora 28. travnja 2015. održan Okrugli stol pod istim nazivom. Ovaj projekt promocije i zaštite dječjih prava sa svrhom unapređivanja kvalitete života djece, financiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, CNZD provodi u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku.

 

O važnosti poznavanja dječjih prava, ali i odgovornosti u skladu sa zrelošću i razvojnim sposobnostima, na skupu je govorilo više izlagača. Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak predstavio je projekt u okviru kojeg će se, među ostalim, izraditi elektronička aplikacija za djecu i roditelje o dječjim pravima, interaktivna slikovnica te animirani film. Doc. dr. sc. Tena Veliki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti govorila je o pravima djece s teškoćama u razvoju, a odgajateljica iz Dječjeg doma Svete Ane iz Vinkovaca Silvana Jurić o odgovornostima i pravima djece u ustanovi socijalne skrbi.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je izlaganje “Koncept i stanje prava djece u Republici Hrvatskoj”, u kojem je pojasnila odnos dječjih prava i odgovornosti te predočila najnovije podatke o stanju dječjih prava u nas, predstavljene u Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2015. godinu.