Osijek: Predavanje “Biti trans*”

Osijek: Predavanje “Biti trans*”

ravnopravnost

Društvo za psihološku pomoć “Sunce” iz Osijeka i Volonterski centar iz Osijeka, 16. studenoga 2015. obilježili su Međunarodni dan tolerancije održavanjem predavanja i rasprave uz temu o transrodnosti. Predavanje “Biti trans*” održala je psihologinja Matea Popov iz udruge za promicanje i zaštitu prava transrodnih i transeksualnih osoba Trans-Aid. Predavanje je bilo namijenjeno psiholozima i drugim zainteresiranim stručnjacima i građanima koji su željeli saznati više o toj problematici i zaštiti ljudskih prava transrodnih i transeksualnih osoba.

Osim informiranja, cilj je bio i potaknuti otvorenost i toleranciju prema različitosti. U vrlo informativnom predavanju, psihologinja je govorila o teškoćama s ujednačavanjem terminologije, o zakonskom okviru te o medicinskim, administrativnim i praktičnim problemima, predrasudama i netoleranciji s kojima se u svakodnevnom životu suočavaju transrodne i transeksualne osobe zbog svojega spolnog i rodnog identiteta.
Osim stručnjaka, u raspravi su sudjelovali i drugi članovi udruge koji su naglasili da je glavni zadatak udruge postizanje potpune jednakosti osoba svih rodova, rodnih identiteta i/ili rodnih izražavanja.
Na skupu je bilo govora i o djeci s rodnom disforijom, a savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, koja je sudjelovala na skupu, izvijestila je o aktivnostima koje Ured pravobraniteljice za djecu poduzima u zaštiti prava i interesa ove djece. Naglasila je i nužnost osiguranje podrške djetetu i roditelju te potrebu zaštite svih prava ove djece.