Osijek: predavanje uz Svjetski tjedan dojenja

Osijek: predavanje uz Svjetski tjedan dojenja

Beba shutterstockU povodu Svjetskog  tjedna dojenja Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek organizirala je 3. kolovoza 2015. predavanja za zdravstvene djelatnike pod motom “Dojenje i posao, ostvarimo to”. Tom prilikom, na poziv predstojnice klinike doc. prim. sc. Silvije Pušeljić, okupljenima se uvodno obratio savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar.

Predavanje pod nazivom “Osposobljavanje majki za dojenje bez kontakta zdravstvenog osoblja – Hands off  technique” održala je Ines Pačar iz Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek, a Karolina Kramarić Ratković iz iste klinike govorila je o hranjenju novorođenčadi čašicom, umjesto bočicom, čime se izbjegava odustajanje od dojenja. Moderatorica predavanja bila je mr. sc. Maja Štimac.

U svojem izlaganju D. Laksar iznio je stajalište pravobraniteljice za djecu koje podržava sve programe i inicijative kojima se osigurava i unapređuje pravo djece na najvišu razinu zdravlja, uključujući i promicanje dojenja kao najzdravije prehrane na početku života djeteta. U vezi s promicanjem dojenja naglasio je potrebu suradnje bolnice s Ministarstvom zdravlja te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo radi informiranja majki koje se vraćaju na posao o pravilima postupanja za ostvarenje prava na stanku za dojenje bez umanjivanja plaće. Podsjetio je i na pravni okvir kojim su određena pravila zaštite trudnica, roditelja i posvojitelja u Zakonu o radu i Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.