Osijek: Predstavljen započeti projekt “Legosi u centru – zaokružena priča”

Na poziv Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) u Osijeku, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović sudjelovala je 25. studenoga 2021. na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen započeti projekt “Legosi u centru – zaokružena priča”. Riječ je o projektu koji CNZD provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom i Domom za odgoj djece i mladeži u Osijeku, koji je odobrilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijale politike, u okviru otvorenog poziva “Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području urbanih aglomeracija za područje Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba”. Projekt će se provoditi od listopada 2021. do listopada 2023., a sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”.

Projekt je predstavila stručna suradnica CNZD-a Ana Veočić, naglasivši da je njegova svrha širenje mreže socijalnih usluga na širem području Osijeka – pokretanjem socijalne usluge organiziranog stanovanja, proširenjem usluge poludnevnog boravka, osiguranjem nastavka pružanja psihosocijalne podrške i usluge multidisciplinarnog mobilnog tima djeci i mladima s problemima u ponašanju i njihovim obiteljima. Projekt je usmjeren i na jačanje kapaciteta stručnjaka koji su uključeni u rad s ciljanom skupinom, a uključivat će analizu potreba, dostupnih programa i usluga te izradu preporuka za unapređivanje razvoja mreže socijalnih usluga na širem području Osijeka. Promotivnim aktivnostima djelovat će se i na poticanje društvene empatije prema djeci i mladima s problemima u ponašanju.

U povodu javnog predstavljanja projekta, savjetnica pravobraniteljice za djecu S. Vladović naglasila je važnost i vrijednost stručnog i znanstveno utemeljenog djelovanja civilnoga sektora u zaštiti prava i interesa djece u zajednici, posebice one iz ugroženih skupina, poput djece s problemima u ponašanju. Opisane socijalne usluge nadopunjuju usluge državnih institucija koje često nisu dostatne za sve potrebe djece te njihovih roditelja i skrbnika u lokalnim sredinama.