Osijek: Protiv siromaštva i isključenosti djece

Osijek: Protiv siromaštva i isključenosti djece

U Osijeku je 10. listopada 2018., u organizaciji SOS Dječjeg sela Ladimirevci, održan II. stručni skup “#vidi me – za djetinjstvo jednakih prilika”. Izabrana tema i izlaganja održana na skupu bila su usmjerena na pojačavanje svjesnosti svih u društvu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti djece kao posljedici stanja u kojem se djeca nalaze zajedno sa svojom obitelji.

Kroz izlaganja predstavnika institucija i ustanova s raznih područja djelovanja (sveučilište, centar za socijalnu skrb, osnovne škole,  županijski upravni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, Ured pravobraniteljice za djecu) predstavljen je pojam siromaštva i njegov utjecaj na život, odrastanje i odgoj te mogućnost aktivnog uključivanja/sudjelovanja djece u društvu.

U izlaganjima su iznesena saznanja o pojavnim oblicima siromaštva i mjerama kojima se pokušava prevladati ili ublažiti postojeće nejednakosti među djecom na lokalnoj i regionalnoj razini, zajedničkim ili samostalnim djelovanjem, u okviru zakonskih ovlasti i materijalnih mogućnosti udruga i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Stvarni opisi uvjeta života djece u pojedinim područjima uz prikaz javno objavljenih statističkih podataka pokazali su prave razmjere siromaštva s kojim se roditelji i djeca nose na različite načine. O djelovanju Ureda pravobraniteljice za djecu u tom području na skupu je govorio savjetnik pravobraniteljice Darko Laksar.