Osijek: “Pravna zaštita prava na zajedničku roditeljsku skrb”

Osijek: “Pravna zaštita prava na zajedničku roditeljsku skrb”

Osijek_plakat4Na Pravnom fakultetu u Osijeku, 2. i 3. lipnja 2011. održan je III. Znanstveno-stručni interdisciplinarni skup “Pravna zaštita prava na (zajedničku) roditeljsku skrb”, u organizaciji Hrvatske udruge za pravnu zaštitu obitelji i Pravosudne akademije. U svojim uvodnim riječima dekan Pravnog fakulteta u Osijeku Igor Bojanić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te predsjednica Udruge Branka Rešetar, naglasili su važnost toga skupa, osobito zbog ostvarivanja kontinuiteta stručnog razmatranja i traženja praktičnih rješenja za unapređenje kvalitete postupaka u kojima se odlučuje o roditeljskoj skrbi, kao i djelovanja predstavnika nadležnih institucija s ciljem zaštite najboljeg interesa i dobrobiti djece.

Kroz brojne teme, od povijesnog razvoja roditeljske skrbi, prakse Europskog suda za ljudska prava, do sadašnjeg položaja instituta roditeljske skrbi u domaćem pravnom poretku, a osobito predstavljanjem problema pri ostvarivanju zajedničke roditeljske skrbi iz prakse suda i centra za socijalnu skrb te sudske zaštite prava na roditeljsku skrb, predstavljene su dvojbe i mogućnosti napretka u ovom području.

Sudionici skupa bili su suci, stručnjaci iz centra za socijalnu skrb, odvjetnici i predstavnici ministarstava, koji se pri obavljanju posla svakodnevno susreću s pitanjima zaštite prava i interesa djece. Svima njima pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je poziv i potaknula ih na daljnje usavršavanje, radi još kvalitetnijeg postupanja i donošenja odluka u skladu s najboljim interesom djeteta, kao i na redovito organiziranje i sudjelovanje na interdisciplinarnim skupovima. Pravobraniteljica je dala punu potporu održavanju skupova, uz razmjenu iskustava i pronalaženje boljih rješenja, kojima se ostvaruju preduvjeti za poboljšanja i unapređenja položaja djeteta u društvu, uvažavajući nova i naprednija rješenja iz međunarodnog i europskog prava, imajući u vidu vrsne stručnjake profesore, suce, djelatnike centara za socijalnu skrb, kao izlagače tema s područja obiteljskih odnosa.