Osijek: Rasprava o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Osijek: Rasprava o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska udruga “Izvor” iz Tenje organizirala je 23. studenoga 2018., zajedno s Pravnim fakultetom u Osijeku, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Županijskim timom za prevenciju obiteljskog nasilja Osječko-baranjske županije, panel raspravu o provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Panel je organiziran za stručnjake iz državnih institucija i nevladinog sektora, a skup je bio otvoren i za građane.

O iskustvima iz svoje prakse u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji govorili su stručnjaci i znanstvenici: Sanda Pašuld iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Osijeka, Tijana Vidaković iz Centra za socijalnu skrb Osijek i Županijskog tima za prevenciju nasilja u obitelji, savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Martina Strunjak, Karmela Martinović Grčić iz Policijske uprave Osječko-baranjske, sutkinja Prekršajnog suda u Osijeku Branka Lukić, profesorica s Odjela za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku Silvija Ručević, djelatnica Sigurne kuće u Vukovaru Ivana Sučić te Nikolina Zec iz Ženske udruge “Izvor”.

Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je održala izlaganje “Pravo djece na zaštitu od nasilja u obitelji – iz perspektive pravobraniteljice za djecu”.

Na skupu je zaključeno kako još nije dosegnuta sveobuhvatna zaštita žena i djece od nasilja te je iskazano očekivanje da bi nedavno ratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji trebala unaprijediti stanje. Zaključci sa skupa i rasprave bit će proslijeđeni nadležnim tijelima i predstavnicima vlasti.