Osijek: Stručni skup “Intervencijski programi kao podrška obiteljima”

U organizaciji Udruge za rad s mladima Breza u Osijeku je 23. i 24. travnja 2018. održan stručni skup pod nazivom “Intervencijski programi kao podrška obiteljima”. Skup je održan u sklopu projekta “Podrška aktivnom roditeljstvu” koji je dio europskog Erasmus+ projekta EFFECTS (Experts for Families find Effective Concepts of Training and Support). Cilj ovih projekata je razmjena dobre prakse europskih stručnjaka u radu s obiteljima, djecom i mladima.

Izlaganje o najboljem interesu djeteta u procesu transformacije sustava socijalne skrbi održala je Tanja Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je programe podrške roditeljstvu pod nazivom “Rastimo zajedno”, a izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku izlagala je o obiteljsko-pravnom okviru zaštite djece u Republici Hrvatskoj.

Na skupu je predstavljen poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije, koji realiziraju Umjetnička akademija i Medicinski fakultet u Osijeku, te su njegovi profesori izlagali o kreativnoj terapiji i art terapiji u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju. Svoj su rad predstavile i dvije ustanove socijalne skrbi koje su u procesu transformacije – centri za pružanje usluga u zajednici “Izvor” iz Selca i “Klasje” iz Osijeka.

Također su svoje djelovanje predstavili stručnjaci iz državnog i civilnog sektora iz Njemačke, Bugarske, Velike Britanije i Švedske. I velik broj udruga iz Hrvatske prisutne je upoznao sa svojim radom, a uz Udrugu Breza, koja je bila domaćin, predstavile su se i Dječja osječka kreativna kućica DOKKICA, Udruga djece i mladih s teškoćama u razvoju “Zvono” iz Belišća, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, Psihorehabilitacijski centar Osijek, Udruženje Djeca prva iz Zagreba, Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-Ovisnost iz Osijeka, MENON obrt za savjetovanje i edukacijsku podršku Osijek, Zajednica Susret iz Zagreba i Centar za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.

Skup je bio namijenjen stručnjacima i studentima različitih struka koji rade ili će raditi s djecom, kao i mladima i njihovim obiteljima. Velik odaziv sudionika svjedoči o zainteresiranosti stručnjaka za upoznavanje primjera dobre prakse u državnom i nevladinom sektoru. Zanimljiva izlaganja znanstvenika i domaćih i inozemnih praktičara potaknula su brojna pitanja i aktivno sudjelovanje okupljenih.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.