Ostvarivanje prava djece s problemima u ponašanju

Ostvarivanje prava djece s problemima u ponašanju

Na poticaj pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, u njezinom uredu su 19. veljače 2019. održani sastanci s predstavnicima državnih tijela zbog potrebe učinkovitijeg ostvarivanja obiteljskopravne i svih drugih oblika zaštite djece s problemima u ponašanju. Povod za sastanak bile su uočene teškoće u ostvarivanju prava i interesa djece s problemima u ponašanju u različitim sustavima.

Na sastanku su, uz pravobraniteljicu i njezine suradnice, sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa, Centra za posebno skrbništvo te predstavnici pojedinih institucija u tim sustavima. Na sastanku je bilo riječi o uočenim teškoćama koje se odnose na sporost i neodlučnost u djelovanju, nedovoljnu usuglašenost i koordiniranosti međusektorskog djelovanja različitih institucija te o procjeni učinkovitosti poduzetih mjera u kontekstu najboljeg interesa djeteta u pojedinim slučajevima u kojima se postupalo i više godina.

Tema razgovora bio je i smještaj u odgojne domove te zaštita i ostvarivanje svih drugih prava djece sa složenim problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja.

Sudionici sastanaka razmijenili su iskustva i izvijestili o teškoćama s kojima se suočavaju u radu te iskazali svoje mišljenje o načinima i mogućnostima unapređivanja djelovanja u zaštiti prava i interesa ove izrazito ranjive skupine djece.