Otvoren 52. međunarodni dječji festival u Šibeniku

Otvoren 52. međunarodni dječji festival u Šibeniku

SibenikPravobraniteljica Mila Jelavić prisustvovala je na svečanosti otvaranja 52. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku 23. lipnja 2012. godine. Festival su otvorila šibenska djeca, a u ceremonijalu svečanog otvaranja uz njih su sudjelovali gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović i ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić. U sklopu te svečanosti izveden je mjuzikl “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.  

Organizator festivala, koji traje od 23. lipnja do 7. srpnja, je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Festival je prvi put održan 1958. godine kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, a tijekom godina razvio se u manifestaciju koja afirmira dijete kao subjekt i nositelja prava na vrijedne kulturne i umjetničke sadržaje, kao i na stvaralačko izražavanje. Šibenik je za festivalskih dana svojevrsna smotra stvaralaštva za djecu, ali i dječjeg stvaralaštva, jer se tijekom festivala održavaju brojne radionice u kojima djeca aktivno sudjeluju i predstavljaju svoje radove.

Kao i prethodnih godina i ove su u Šibenik stigli izvođači iz raznih krajeva Hrvatske (Zagreb, Zadar, Osijek, Čakovec, Vinkovci, Rijeka, Lekenik), kao i iz inozemstva – iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Srbije. Uz dramski program na festivalu je zastupljen i glazbeno-scenski, baletni i plesni, glazbeni, likovni, literarni, filmski program, koji se, kao i stvaralačke radionice za djecu, odvija u cijelome gradu.

Više o svim ovim zbivanjima pročitajte na internetskoj stranici Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.