Otvoren natječaj za Mrežu mladih savjetnika – MMS

Otvoren natječaj za Mrežu mladih savjetnika – MMS

 

BANNER_NATJECAJ.sredgifOd 14. svibnja do 5. lipnja 2012. otvoren je natječaj za izbor novih članova Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu, njezinog stalnog savjetodavnog tijela koje okuplja djecu iz cijele Hrvatske. Pravobraniteljica Mila Jelavić poziva djecu i mlade u dobi od 12 do17 godina, koji bi je željeli savjetovati tijekom sljedeće dvije godine, da se jave na natječaj.

 

Mrežu mladih savjetnika čini 25 djece, koja svoju savjetničku ulogu ostvaruju putem elektroničkog foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, gdje razmjenjuju mišljenja. Često i sami predlažu teme za raspravu i aktivnosti MMS-a, a predlažu i neke aktivnosti Ureda pravobraniteljice. Oni su savjetnici i suradnici, ali i ambasadori pravobraniteljice, jer svojim vršnjacima prenose informacije o njezinom radu, o dječjim pravima i njihovoj zaštiti. Sudjeluju i u radu Europske mreže mladih savjetnika, razmjenjujući mišljenja s djecom i mladima iz cijele Europe.

Važno je znati da se budući članovi MMS-a kandidiraju sami, po vlastitoj želji i odluci. Ne prijavljuje ih škola, dom ni klub, niti oni predstavljaju svoju školu, organizaciju ili grad. Svaki  član MMS-a zastupa vlastito mišljenje, predstavlja sebe samog i upoznaje pravobraniteljicu sa svojim stajalištem o položaju djece u društvu te o svemu što je, po njegovom mišljenju, važno i potrebno djeci.

Kako bi ova poruka došla do sve djece, uključujući i onu u manjim sredinama, ruralnim krajevima i na otocima, pravobraniteljica poziva na suradnju sve osnovne i srednje škole, posebno razrednike, koji mogu pomoći da obavijest o izboru novih članova MMS-a dospije do svakog djeteta. Putem Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta pravobraniteljica je uputila zamolbu razrednicima 6., 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razreda srednjih škola da na satu razrednika pročitaju učenicima njezin poziv za nove članove MMS-a.

Više o ulozi i radu MMS-a pročitajte na http://azanas.dijete.hr/mms.html. Obrazac za prijavu članova MMS-a objavljujemo u privitku ove vijesti, zajedno s pozivom pravobraniteljice. Ispunjeni obrazac najkasnije do 5. lipnja 2012. treba poslati na e-mail adresu mojglas@dijete.hr ili poštom na adresu: PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU, Teslina 10, 10000 Zagreb. O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u rujnu.

BANNER_NATJECAJ.sredgif