Otvoren područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku

Otvoren područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku

U Osijeku je 5. studenoga 2018. svečano obilježen početak rada prvog područnog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Goste iz institucija socijalne skrbi, zdravstva, odgoja i obrazovanja, pravobraniteljskih ureda, tijela lokalne i regionalne samouprave i brojnih udruga pozdravila je pravobraniteljica Anka Slonjšak. Naglasila je da je prvi područni ured otvoren u Osijeku za potrebe pet slavonskih županija te da su na taj način usluge njezinog ureda postale pristupačnije osobama s ovog područja. U sljedeće dvije godine u planu je i osnutak područnih ureda u Splitu i Rijeci te će, uz pučku pravobraniteljicu i pravobraniteljicu za djecu, usluge biti dostupne i osobama s invaliditetom u svim regionalnim središtima.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić predstavio je ovlasti pravobraniteljske institucije te način djelovanja područnog ureda u Osijeku. Obavijestio je sudionike da se ured nalazi u centru grada u Ulici Republike 5 te pozvao osobe s invaliditetom da posjete ured u kojem zasad radi jedan savjetnik. Naveo je i kako su u osnutku i opremanju ureda imali i financijsku podršku Grada Osijeka.

Goste je pozdravila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je istaknula da se osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, unatoč unaprijeđenim zakonskim rješenjima, i dalje susreću s brojim kršenjima svojih prava zajamčenih Konvencijom za osobe s invaliditetom. Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, u toj prigodi i izaslanica Vlade RH, izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja područnog ureda te informirala o mjerama i aktivnostima koje ministarstvo poduzima u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Zatim su članovi Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca izveli predstavili svoju plesnu izvedbu slavonskoga kola. Na kraju su predstavnici lokalne i regionalne samouprave svih pet županija svaki ponaosob pozdravili i podržali osnutak i djelovanje institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u regiji.

Skup su pratili savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar.