Otvorenje izložbe “Otiskom dječje ruke za klimatsku pravdu” u Lovranu

Otvorenje izložbe “Otiskom dječje ruke za klimatsku pravdu” u Lovranu

U galeriji „Laurus“ u Lovranu 26. rujna 2023. djeca su u organizaciji Društva “Naša djeca” Opatija otvorila izložbu radova pod nazivom “Otiskom dječje ruke za klimatsku pravdu”, kojom su na prigodan način pozvali na aktivitet za dječja prava i ukazali na uništavanje okoliša i  klimatske promjene.

Djeca uključena u aktivnosti Društva „Naša djeca“ Opatija i ogranka Lovran, zajedno s vijećnicima XIV. saziva Dječjeg gradskog vijeća (DGV) Opatija, ovom su izložbom istaknuli i podsjetili na globalne napore više od 16 000 djece uključene u izradu Općeg komentara br. 26 o dječjim pravima i okolišu s posebnim naglaskom na klimatske promjene, kojeg je Odbor za prava djeteta UN-a donio u svibnju 2023., a predstavio javnosti 18. rujna 2023.

Program su vodili vijećnici XIV. saziva DGV-a Grada Opatije i dječja gradonačelnica, a otvorenje izložbe svojim su nastupom uljepšali dječji zbor „Lovranske črešnjice“ te „Mularija“ mali čakavci zajedno sa svojim voditeljicama.

Otvorenju je prisustvovao velik broj roditelja i djece te predstavnika brojnih institucija, a sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je prisutne pozdravila te ukazala na važnost dokumenta Odbora za prava djeteta, obveze države u daljnjem angažmanu u zaštiti djece te aktivnosti Društva „Naša djeca“ Opatija u promociji participacije djece i njihovih prava.

 

(Foto: Facebook stranica Društva „Naša djeca“ Opatija)