Pariz: trening o nadzoru mjesta na kojima borave djeca migranti lišena slobode

U okviru kampanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za okončanje migracijskog pritvaranja djece, Odjel za dječja prava Vijeća Europe održao je 28. i 29. ožujka 2019. u Parizu trening “Nadziranje mjesta na kojima borave djeca migranti lišena slobode: kako provesti učinkoviti posjet”. Trening, koji nadograđuje metodu i smjernice za posjećivanje djece lišene slobode, organiziran je u partnerstvu s Defence of Children International iz Belgije. Cilj mu je odgovoriti na potrebe pravobranitelja i zaposlenika pravobraniteljstava, kao i sturčnjaka iz drugih tijela uključenih u ostvarivanje prava djeteta u okviru detencije ili migracija.

Naime, administrativna detencija migranata i druge djece i uvjeti lišavanja slobode predstavljaju ozbiljan izazov za ostvarivanje njihovih prava. Strategija Vijeća Europe o pravima djeteta od 2016. do 2021. priznaje postojanje ovih izazova, a Odjel za dječja prava pruža smjernice o njima kroz svoj rad u vezi s pravdom prilagođenom djeci i pravima djece migranata.

Na ovom temeljnom i operativnom treningu, koji je uključivao prezentaciju Priručnika za profesionalce na prvoj liniji „Kako djeci migrantima prenijeti informacije na način prilagođen djeci“, sudjelovalo je 12 sudionika iz 11 država članica (Albanije, Hrvatske, Gruzije, Irske, Litve, Moldavije, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine). Na treningu je sudjelovala i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić.