Partnerstvo UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske

Partnerstvo UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske

UnicefMTRKonferencija “Srednjoročni pregled rezultata programa partnerstva vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a za razdoblje 2012. – 2016.” održana je 29. listopada 2014. u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U njezinom radu sudjelovali su potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Siniša Varga, savjetnica Predsjednika Republike Zrinka Vrabec Mojzeš te dužnosnici i predstavnici agencija UN-a i tijela državne uprave te predstavnici civilnog društva i pravobraniteljskih institucija. Uz konferenciju je orgaizirana i UNICEF-ova izložba fotografija “Kako žive djeca u Hrvatskoj”.

Na konferenciji su razmotreni ključni rezultati dosadašnjih aktivnosti UNICEF-a i Vlade RH, sukladno planiranim aktivnostima za petogodišnje programsko razdoblje te konkretnim planovima rada potpisanim s glavnim partnerima u provedbi UNICEF-ova programa u Hrvatskoj: Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Identificirane su mjere i aktivnosti za učinkovitu provedbu zajednički postavljenih ciljeva te su razmotreni načini na koje suradnja između Vlade i UNICEF-a, uključujući i ostale dionike, može dalje pridonijeti ostvarivanju prava ranjivih skupina djece, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu razvidno je da je UNICEF u partnerstvu s Vladom zaista pokrio područja koja su vitalno važna za unapređenje situacije za djecu u Hrvatskoj, što je obećavajuća podloga za što bolje poštovanje dječjih prava i u budućnosti.

Pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić bila je jedna od panelista u raspravi “Uloga UNICEF-a u djelovanju za djecu u Hrvatskoj i svijetu kontinuirano se mijenja: Suradnja RH i UNICEF-a u razdoblju od 2015.-2016., kao osnova za partnerstvo za djecu nakon 2016. u  zemlji i šire”. Zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika moderirala je raspravu u sekciji “Ključna saznanja iz relevantnih istraživanja i srednjoročnog pregleda rezultata programa suradnje UNICEF-a i vlade RH 2012.-2016.”. (Foto: www.unicef.hr)