Pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih

Pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih

PBINU Zagrebu je 1. srpnja 2014. održana konferencija “Pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih i voditelja mjere”, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o provođenju ove odgojne mjere, koja se provodi prema mladim počiniteljima kaznenih djela na temelju odluke sudova za mladež. Istraživanje je proveo istraživački tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba uz financijsku podršku UNICEF-a i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih i Ministarstvom pravosuđa. Skup je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a u ime UNICEF-a okupljenima se obratila predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

 

Na konferenciji je predstavljena i istoimena publikacija s rezultatima istraživanja, o  kojoj su govorile recenzentice prof. dr. sc. Marina Ajduković i doc. dr. sc. Silvija Ručević. O samom istraživanju govorili su članovi istraživačkoga tima, a u raspravu su se uključili i sudionici skupa iz DORH-a, sudova, ministarstava i centara za socijalnu skrb koji provode ovu odgojnu mjeru. Konferenciju je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Kao što je istaknula jedna od recenzentica, o pojačanoj brizi i nadzoru, kao najčešće izricanoj odgojnoj mjeri, nedostaje sustavnih znanstvenih istraživanja, iako počeci provođenja ove mjere prema mladim počiniteljima kaznenih djela u nas sežu do unatrag 100 godina.  Zbog toga ovo istraživanje ima posebnu vrijednost, kao i zbog činjenice da, osim što obuhvaća stručnjake, uključuje i perspektivu samih mladih i njihovih roditelja. Rezultati istraživanja prikazani su u publikaciji, a budući da su sistematizirani i uobličeni u preporuke za unapređivanje rada, ujedno predstavljaju dobre smjernice stručnjacima za postupanje u praksi. Istraživanje i publikacija također su detektirali nova područja za daljnja istraživanja usmjerena unapređivanju ove odgojne mjere koja, unatoč stoljetnom postojanju, još nije iskoristila sve svoje potencijale u radu s mladim ljudima.

Dodatne informacije i publikacija “Pojačana briga i nadzor iz perspektive mladih i voditelja mjere”, dostupni su na UNICEF-ovoj internetskoj stranici. (Foto: www.unicef.hr)