Policija i pravobraniteljica pozivaju na sigurnost djece u prometu

Policija i pravobraniteljica pozivaju na sigurnost djece u prometu

U povodu početka školske godine, u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, 2. rujna 2016. održana je konferencija za medije, u sklopu kampanje nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa “Poštujte naše znakove”. Na konferenciji su predstavnici policije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zajedno s pravobraniteljicom za djecu Ivanom Milas Klarić, apelirali na vozače i sve sudionike u prometu da budu osobito oprezni u blizini škola. Pozvali su i roditelje da vode računa o prijevozu djece te da im pomognu kako bi se naučili samostalno i sigurno kretati u prometu, a djecu da i sama poštuju prometna pravila.

S početkom školske godine na prometnicima će se naći gotovo 500 tisuća učenika među kojima i 42 tisuće učenika prvog razreda, kao najmlađih sudionika u prometu. Na to upozorava kampanja “poštujte naše znakove”. O rizicima i stradavanju djece u prometu izvijestio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataja, upozorivši kako ima roditelja koji neoprezno djecu prevoze na prednjem sjedalu automobila ili u sjedalicama koje ne ispunjavaju osnovne sigurnosne uvjete.

Policijska statistika pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama stradalo 566 djece, od čega je jedno dijete smrtno stradalo kao pješak, a 74 ih je teško ozlijeđeno. Čak 344 djeteta ili njih 68 posto stradali su kao putnici, 154 djeteta ili 27,2 posto kao pješaci te 68 ili 12 posto kao vozači, najčešće bicikala. Stoga policija i ove godine provodi brojne aktivnosti koje uključuju pregled cesta, prijelaza i signalizacije u blizini škola, kao i nadzor autobusa za organizirani prijevoz djece. U svim prvim razredima osnovnih škola policajci će tijekom rujna održati predavanja kojima će djecu upoznati s osnovnim pravilima sigurnosti u prometu te će im podijeliti reflektirajuće kišne kabanice. Policajci će biti i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić podsjetila je kako ne treba zaboraviti ni učenike trećih i četvrtih razreda koji od ove jeseni možda prvi put samostalno dolaze u školu. Pozvala je vozače da ovih dana obrate posebnu pažnju na cesti na svu djecu sa školskim torbama. Uputila je poziv i savjet roditeljima da uoči početka škole još jednom zajedno s djecom prođu put od kuće do škole i natrag kako bi djeca što bolje upoznala tu rutu kojom će se ubuduće sama pješice kretati svakoga dana.

I pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin pozvao je sudionike u prometu da pripaze na djecu.
Policija savjetuje roditeljima da djeci ukažu na potencijalne opasnosti u prometu, vježbaju s njima sigurno prelaženje kolnika te im objasne svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja. Posebnu pažnju treba posvetiti putu do i iz škole, pri čemu treba odabrati najsigurniji put, ukazati na opasna mjesta i uvježbati s djetetom kretanje po njemu.

Dijete treba ispraviti kad napravi pogrešku, ali i nagraditi ga ako usvoji i primjeni određena prometna pravila, kažu u policiji, koja također savjetuje roditeljima da vlastitim primjerom pokažu djetetu ispravan način ponašanja u prometu. (Foto: HINA, Z. Kuhtić)