Poreč: “Zajedno za obitelj bez nasilja”

Poreč: “Zajedno za obitelj bez nasilja”

domestic_violenceU povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u organizaciji Obiteljskog centra Istarske županije i Policijske uprave istarske, u suradnji sa Sigurnom kućom Istra te uz pokroviteljstvo Grada Poreča i Zdravog grada, u Poreču je 23. studenoga 2011. održan okrugli stol “Zajedno za obitelj bez nasilja”, na kojem je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Cilj skupa bio je skretanje pozornosti javnosti na problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te upoznavanje javnosti s primjerima dobre prakse usmjerene suzbijanju nasilja u zajednici. Usto se željelo pridonijeti informiranju i boljem povezivanju stručnjaka iz različitih organizacija koji rade s obiteljima, u području pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i civilnog sektora.

Nataša Vitasović iz Policijske uprave istarske predstavila je stanje i kretanje pojavnosti recidiva kod počinitelja obiteljskog nasilja. O svrhovitosti i važnosti provođenja zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana za počinitelje obiteljskog nasilja govorila je sutkinja Prekršajnog suda u Poreču Dragica Grujić, dok je Tihana Mikuličić iz Grada Poreča predstavila zašto je Gradu Poreču važna provedba psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja u obitelji. Štefanija Prosenjak Žumbar iznijela je dosadašnja iskustva provođenja psihosocijalnog tretmana u Istarskoj županiji, a o iskustvima u prevenciji obiteljskog nasilja kroz aktivnosti za mlade govorila je predstavnica Sigurne Kuće Jadranka Černjul. Ines Puhar iz Obiteljskog centra Istarske županije govorila je o transgeneracijskom prijenosu i obiteljskom nasilju kroz iskustvo Obiteljskog savjetovališta.

Poreč je prvi grad u Istarskoj županiji koji je odlučio financirati provedbu psihosocijalnog tretmana počinitelja, zaštitne mjere koju izriče sud po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.