Poruka pravobraniteljice povodom početka nove školske godine: Otvorimo vrata svijetloj budućnosti!

Poruka pravobraniteljice povodom početka nove školske godine: Otvorimo vrata svijetloj budućnosti!

Na početku smo nove školske godine, koja u sebi nosi nadu i optimizam jer nagovještava put ispunjen mogućnostima za sve učenike. Taj put stavlja veliku odgovornost pred odrasle koji će ga u velikoj mjeri oblikovati za djecu.

Nova školska godina će za oko 35 000 djece značiti početak novog i uzbudljivog životnog poglavlja koje će u velikoj mjeri odrediti njihovu budućnost i otvoriti vrata brojnim prilikama. Stoga je važno da sve prvašiće dočekamo s toplinom i radošću kako bi im prvi dani u školi bili pozitivni i ispunjeni osjećajem prihvaćenosti i dobrodošlice. Već prvi dan škole je prilika za dobar početak odnosa između nastavnika, djece i roditelja. Za svako dijete, njegova je prva nastavnica ili nastavnik vjerojatno najutjecajnija osoba koja će oblikovati njihovu ljubav prema učenju, postignućima, knjigama i obrazovanju.

Za svu drugu djecu povratak u školske klupe je nastavak njihovog razvojnog puta na kojem uče i razvijaju se uz podršku brižnih i stručnih nastavnika, učitelja i profesora te svih drugih koji pomažu djeci i mladima da škole budu sigurna i poticajna mjesta koja će podržati njihov rast i razvoj.

Ovdje želim podsjetiti kako škole u životima djece imaju dvojaku ulogu – onu odgojnu i onu obrazovnu. Baš kao što je važno usvajati nova znanja i vještine, jednako je važno usvajati i pozitivna i poštujuća ponašanja, a tu su upravo odrasli, nastavnici, učitelji i roditelji oni u koje će se djeca ugledati.

Svoj djeci i mladima u školama želim poručiti da su nam važni. Vaš glas u školi i zajednici je važan i bez vašeg sudjelovanja, obrazovni je proces nepotpun. Otisnite se s povjerenjem u svoje školske avanture, puni znatiželje i hrabrosti i nemojte nikada zaboraviti da imate moć oblikovati svoju sadašnjost i budućnost. Škola, nastavnici, učitelji i roditelji su tu da vas u tome podrže.

Svim roditeljima želim uspješnu i poticajnu uspostavu partnerstva sa školom jer vaše će uključivanje imati važnu ulogu u svim ishodima obrazovnog procesa djece. Zajedno s nastavnicima, učiteljima i stručnim osobljem imate priliku stvoriti podržavajuće i sigurno školsko okruženje u kojem će vaše dijete napredovati.

Svim obrazovnim djelatnicima poručujem kako imaju izrazito važnu ulogu u odgoju djece i mladih, na kojima počiva budućnost naše zemlje. Vaša stručnost i posvećenost u stvaranju sigurnog, inkluzivnog i poticajnog okruženja za učenje i razvoj djece je neprocjenjiva za sve vaše učenike, ali i društvo u cjelini.

Pozivam sve ravnatelje da potiču i provode sudjelovanje djece u donošenju odluka i tako ih podrže da razviju svoju osobnu odgovornost. Djeca i mladi koji vježbaju demokraciju u školi, postat će odrasli koji će znati zagovarati, pregovarati, uvažavati i donositi odluke s poštovanjem prema zajednici u kojoj žive.

Svi zajedno, poštujmo različitosti jer nas one obogaćuju!

Neka ova školska godina bude ispunjena poštovanjem, dobrim odnosima i prilikama za rast i razvoj!

U novoj školskoj godini, otvorimo vrata svijetle budućnosti za svako dijete!