Poruka pravobraniteljice uz početak škole: Za jednako pravo svakog djeteta na obrazovanje

djeca pocetakskoleKao i svake godine, pravobraniteljica je uoči početka nastave 4. rujna 2017., uputila poruku svim učenicima, zaželjevši im uspješan početak ili nastavak školskoga rada. Posebne riječi podrške uputila je prvašićima te pozvala njihove učitelje i roditelje da im pruže svu potrebnu pomoć i razumijevanje. Također je pozvala vozače da s povećanim oprezom voze u blizini škola te da obrate posebnu pažnju na najmlađe sudionike u prometu. U nastavku slijedi cijela poruka pravobraniteljice u povodu početka školske godine.

Uoči početka nove školske godine svim učenicima, a posebno onima koji prvi put sjedaju u školske klupe, želim da im škola bude mjesto otkrivanja radosti i zadovoljstva u učenju i druženju s prijateljima i učiteljima te mjesto gdje se uz znanja i vještine njeguju i razumijevanje, tolerancija i poštovanje ljudskih prava.

Prvašićima čestitam taj vrlo važan dan u njihovom životu kad će postati učenici. A u tom danu im svi moramo pokloniti osobitu brigu i pažnju – ne samo učitelji i školsko osoblje, već i roditelji i svi članovi obitelji i druge djetetu bliske osobe. Imajmo razumijevanja za to da su učenici prvoga razreda prepuni očekivanja i pitanja o tome kako će izgledati njihov školski život i zato trebaju najveću moguću podršku. Pozivam roditelje da sljedećih dana što više vremena provode u razgovoru sa svojim prvašićima i ohrabre ih za predstojeće školske izazove. Također, pozivam vozače da vrlo pažljivo voze u blizini škola te da se s posebnom pažnjom odnose prema najmlađim sudionicima u prometu.
Željela bih pohvaliti sve one gradove i općine koji su se potrudili kako bi učenicima omogućili besplatne udžbenike. No, puno je još toga što još moramo osigurati svakom djetetu kao dio njegovoga prava na obrazovanje i ravnopravnost u obrazovanju. To znači osigurati pristupačnost i školskih objekata i kvalitetnih školskih sadržaja, osigurati i školsku sportsku dvoranu i stručno-razvojne službe u školi, i školski prijevoz i pomoćnike u nastavi. To znači omogućiti sigurnost djeteta u školi u kojoj će produženi boravak biti moguć za svu djecu kojoj je potreban, a ne samo za učenike prvog i drugog razreda, u kojoj će svoj djeci biti dostupna kvalitetna školska prehrana, u kojoj će djecu osposobiti za sigurno kretanje u stvarnom i u virtualnom svijetu interneta i koja će im nuditi mnoštvo besplatnih slobodnih aktivnosti.
Ali ako želimo ostvariti ravnopravnost u obrazovanju, sve to ne može biti prepušteno samo na teret osnivača škola i lokalnih sredina, koji žive u krajnje neujednačenim uvjetima. Jednakost u pravu na obrazovanje morala bi jamčiti država – jednako u svim područjima, neovisno o lokalnim resursima. Svjedoci smo da te nejednakosti i nedostatke često nastoje nadoknaditi i same škole, entuzijastični i požrtvovni učitelji, koji vole svoj poziv i djecu, ali njihove snage nisu bez granica, a i nije na njima odgovornost za ispravljanje tuđih propusta.
S nadom da će buduće godine donijeti ostvarenje kurikularne reforme i omogućiti našoj djeci kvalitetnije obrazovanje te donijeti više jednakosti u pravu na obrazovanje, svim učenicima želim uspješan školski rad, a učiteljima nastavak borbe za školu bližu životu i djetetu.

Pravobraniteljica za djecu
Ivana Milas Klarić