Poruka pravobraniteljice uz početak školske godine: „Učinimo školu ‘bližom’ svakom djetetu!“

Poruka pravobraniteljice uz početak školske godine: „Učinimo školu ‘bližom’ svakom djetetu!“

Iščekujući prvo školsko zvono u novoj školskoj godini svim učenicima osnovnih i srednjih škola želim da im povratak u školske klupe bude ugodan i ispunjen pozitivnim očekivanjima te da se takvo ozračje u školi nastavi i dalje. Prvašićima, kojima će ponedjeljak biti prvi školski dan u životu, želim da im to bude dan veselja, ponosa i lijepih doživljaja. A da bi to doista bilo tako moramo se pobrinuti mi odrasli.Zato pozivam roditelje prvašića i članove njihovih obitelji, učitelje i druge školske djelatnike da što više pažnje i podrške usmjere upravo najmlađim učenicima, da budu strpljivi s njima, da im pomognu prebroditi početne poteškoće i ohrabre ih da zatraže pomoć u takvim situacijama. Pozivam i vozače na pojačan oprez i brigu o svim školarcima na cesti.

Tijekom školske godine djeca najviše vremena provode u školi pa to nije samo mjesto gdje stječu znanja već i mjesto na kojem se odvija njihov život u svoj svojoj raznolikosti. Pozivam zato učitelje da im pomognu naučiti i kako učiti, i kako se zdravo razvijati i čuvati okoliš, ali i kako biti zajedno s drugima, kako na miran način rješavati probleme i sukobe i poštovati ljudska prava svih – i malih i velikih.

Nije isto biti đak u velikome gradu ili u malome selu, kilometrima daleko od škole, nije to isto u obitelji s jednim djetetom ili s mnogo djece, a pogotovo u obiteljima koje jedva pokrivaju sve životne troškove. Ali pravo na školovanje mora biti jednako za sve. Zato pozivam i državne i lokalne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da bi se djeci olakšao pristup obrazovanju: od osiguranja prijevoza, olakšica za nabavku udžbenika i školsku prehranu, do organiziranja produženog boravka, slobodnih aktivnosti, pomoći u učenju, savjetovališta za roditelje i drugih oblika podrške. Sve to bit će lakše ostvariti uz pomoć stručnih institucija i organizacija civilnoga društva.

Potrudimo se zato svi zajedno da školu učinimo „bližom“ svakom djetetu.