Poruka pravobraniteljice: Zaštitimo djecu od pirotehničkih sredstava!

Poruka pravobraniteljice: Zaštitimo djecu od pirotehničkih sredstava!

Nažalost, i ove se godine u predblagdansko vrijeme susrećemo s vijestima o teškim stradanjima djece zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Naš Ured već godinama upozorava na opasnosti pirotehničkih naprava po djecu, neovisno o tome upotrebljavaju li ih odrasli ili djeca, stoga i ovaj put pozivamo i djecu i roditelje ali i sve odrasle da se suzdrže od korištenja tih opasnih sredstava. Svjesni opasnosti i posljedica koje takva sredstva mogu izazvati, naročito ako se njima neoprezno rukuje te  brojnih slučajeva ranjavanja i trajnih ozljeda kod djece proteklih smo godina predlagali izmjene propisa kako bi se snažnije ograničila prodaja pirotehničkih sredstava. No, zakonski okvir je samo jedan od pokušaja zaštite djece. Uz to moraju ići i javne kampanje, educiranje roditelja i djece, ali i strogi inspekcijski nadzori te strogo kažnjavanje onih koji krše propise, kako bi se napokon suzbila ilegalna prodaja pirotehnike, ali i njena neodgovorna upotreba.

Naše je mišljenje da nema potpuno sigurne pirotehnike i da s njom uvijek nešto može poći po zlu, a onda stradaju oči, sluh, šake i prsti. Na to djecu treba neprestano upozoravati, a ne samo u vrijeme blagdana. I javnost, i djecu treba kontinuirano informirati o opasnostima, pa i izvještavati o nesrećama koje se događaju i u kojima djeca stradaju. No, mislim da nije potrebno djeci prikazivati slike ozljeda da bi ona shvatila koliko pirotehnika može biti opasna. Također smatram da nije realno očekivati da će se samo „strašenjem“ djece smanjiti broj stradanja, jer odgovornost za zaštitu djece ponajprije je na odraslima. Odrasli moraju promijeniti svoje ponašanje i staviti interese djece na prvo mjesto! A to bi značilo uložiti veće napore u to da se poštuju propisi o zabrani prodaje pirotehnike i ograničavanju njezine upotrebe i da se njihovo kršenje strogo i dosljedno kažnjava.

Napore trebamo uložiti i u promjenu ponašanja odraslih koji u svim slavljeničkim prilikama posežu za pirotehničkim napravama, kao da se bez njih ne znaju veseliti, te tako ugrožavaju djecu u svojoj okolini, a nekad i potiču djecu da sudjeluju u tom nedopuštenom i opasnom ponašanju koje može biti opasno za njihov život. To predstavlja zanemarivanje dobrobiti djece i svih drugih koje takvo ponašanje može  ugroziti.

Nažalost, pojedini roditelji smatraju da ne treba djeci ograničavati korištenje pirotehnikom i da je to dio blagdanskog ozračja i slavljenja, no i roditeljska nebriga ili poticanje djeteta na opasne aktivnosti podliježu određenim obiteljsko-pravnim mjerama i načinima zaštite dobrobiti djeteta, što je u nadležnosti centra za socijalnu skrb, koji treba biti obaviješten o takvim slučajevima. Odgovornost djetetovog zakonskog zastupnika (roditelja ili skrbnika) prepoznao je i zakonodavac, koji je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja predvidio prekršajnu odgovornost zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva, kao i prekršajnu odgovornost djeteta starijeg od 14 koje je uporabilo nedozvoljena pirotehnička sredstva.

Slažem se s mišljenjima da je upotreba pirotehničkih naprava nespojiva s djecom i pozivam sve da ulože maksimum napora kako bismo zaštitili djecu od tih opasnih sredstava, u svako vrijeme, a ne samo u vrijeme blagdana.

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević