Poruka u povodu parlamentarnih izbora: Ne iskorištavajte djecu u političkoj kampanji!

Poruka u povodu parlamentarnih izbora: Ne iskorištavajte djecu u političkoj kampanji!

logoU povodu parlamentarnih izbora pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ponovila je svoju preporuku i poziv kandidatima političkih stranaka i organizatorima političkih skupova da vode računa o zaštiti prava i interesa djece te da ne iskorištavaju djecu u političkoj kampanji. Preporuku istog sadržaja uputila je i Državnom izbornom povjerenstvu.

Preporuku donosimo u nastavku teksta.

U vrijeme izbornih aktivnosti, a nerijetko i u drugim prilikama, u Ured pravobraniteljice za djecu stižu pritužbe zbog toga što se djecu na različite načine uključuje u aktivnosti usmjerene na postizanje političkih ciljeva odraslih. Tako smo proteklih godina dobivali prijave da se dječje pjevačke zborove, male mažoretkinje, djecu iz dječjih vrtića ili škola uključivalo u stranački obojene priredbe pa i u predizborne skupove. Djeca su pritom najčešće iskorištena za „uljepšavanje“ slike o pojedinim političarima i strankama i za njihov politički probitak.

U te svrhe nerijetko služi i iznenada probuđena „osjetljivost“ pojedinih političara za potrebe djece. Građani najčešće i sami znaju prepoznati koliko su takvi potezi iskreni. Nadamo se i da će obratiti osobitu pozornost tome jesu li se kandidati sjetili prava i potreba djece u svojim izbornim programima i kakav boljitak i perspektivu nude djeci.

Zbog toga i u ovoj prilici ponovno pozivamo političare i organizatore političkih skupova da ne uključuju djecu u vlastitu političku promociju, a voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima i skrbnicima djece preporučujemo da zaštite djecu od takvoga iskorištavanja. Podsjećamo, djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, no političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima.

Pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić