Poruka u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenoga

Poruka u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenoga

zlostavlNemamo pravo odnositi se prema nasilju kao nužnome zlu suvremenog svijeta. Prepoznajmo zlostavljanje, zaštitimo djecu i pripremimo ih da se znaju ponašati u ugrožavajućim situacijama, kako se ne bi osjećala bespomoćno. Nema opravdanog nasilja nad djecom – svako nasilje nad djecom može se spriječiti. Poruka je to pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, koji se u svijetu i u nas obilježava 19. studenoga.

Riječ je o akciji WWSF-a (Women’s World Summit Foundation), koju podupire UN, a ostvaruje se u 135 zemalja svijeta. Ured pravobraniteljice za djecu prošle se godine pridružio toj akciji te u konkurenciji 932 organizacije osvojio prvu nagradu za inovativni pristup prevenciji zlostavljanja djece, kroz organiziranje susreta s djecom, stručnih rasprava, medijskih poruka, objavljivanje publikacija za djecu i odrasle te zagovaranje kulture prevencije u društvu.

Čak 40 milijuna djece u svijetu pati zbog zlostavljanja i zanemarivanja, upozoravaju svjetske studije o nasilju nad djecom. Mnogi oblici zlostavljanja ostaju neprepoznati, jer se djeca ne usude zatražiti pomoć ili zato što odrasli ignoriraju opasnosti kojima su izložena. U Hrvatskoj se svake godine policiji prijavljuje više od 4000 slučajeva nasilja nad djecom i obitelji, ali mnoga takva djela ostaju neotkrivena. Djeca postaju žrtvama zlostavljanja u obitelji, u odgojno-obrazovnim ustanovama, na ulici pa i na dječjim igralištima, zlostavljači im prijete i putem interneta i mobitela.

Međutim, djeci nije potrebno sažaljenje, već djelotvorna zaštita i prevencija zlostavljanja, kao i život uz nenasilne odrasle i pozitivne odgojne primjere. Zato je iznimno važno osnažiti ih, naučiti ih da se zauzmu za sebe i svoje prijatelje, da ne šute o zlostavljanju, da se nikad ne osjećaju krivom i bespomoćnom zato što su žrtve, već da potraže pomoć i zahtijevaju da zlostavljanje prestane. Pobrinimo se da dijete zna i razumije da ćemo mu pomoći u kakvoj god se situaciji zateklo, čak i kad misli da je učinilo nešto loše. Potražimo i sami pomoć i savjet, ako ne znamo kako riješiti problem, poduprimo osnivanje savjetovališta i preventivne programe u svojoj sredini.

Zgroženi drastičnim slučajevima nasilja među djecom, mnogi danas zaboravljaju da su djeca zlostavljači i sama žrtve zlostavljanja i zanemarivanja te da i ona trebaju pomoć, baš kao i njihove žrtve. Pravodobnim reagiranjem možemo spriječiti buduću eskalaciju nasilja. Neka 19. studenoga bude još jedan podsjetnik da smo to dužni učiniti.