Poruka uz 15. veljače – Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti

Poruka uz 15. veljače – Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti

BolnicaMedo103952743U povodu Nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače, ponovno podsjećamo na potrebu ulaganja dodatnih napora za poboljšanje uvjeta u kojima se liječe djeca. Također ukazujemo na potrebu osiguranja dovoljnog broja zdravstvenih djelatnika i suradnika u zdravstvu, koji svojim znanjem i profesionalnim angažmanom mogu pridonijeti liječenju djece te pružanju usluge psihosocijalne pomoći roditeljima i djeci suočenima s malignim oboljenjem.

 

Oboljela djeca koja se hrabro suočavaju s bolešću ne trebaju naše sažaljenje.  Ona trebaju posvećenost i podršku odraslih – ponajprije svojih roditelja i svih djelatnika u zdravstvenom sustavu. Ali trebaju i puni angažman države i zajednice, koje im putem svojih institucija trebaju osigurati humanije uvjete liječenja u prostoru prilagođenom boravku djece, u kojem im je omogućena privatnost i zaštita ljudskog dostojanstva, uz kvalitetnu psihosocijalnu potporu njihovim roditeljima, kao i odgovarajuću psihološku podršku onima koji sudjeluju u njihovom liječenju.

Iako u ovom području zaštite prava djece uočavamo male pomake, promjene koje se događaju prespore su i nedostatne za djecu koja, nažalost, ne mogu čekati, jer se upravo sada nalaze na liječenju. Zbog njih moramo djelovati brže. Pružimo djeci neizostavno i odmah odgovarajuće uvjete liječenja od teške i opake bolesti te svu potrebnu pomoć. Ali ne zaboravimo pružiti potporu i njihovim roditeljima i osoblju koje ih liječi i njeguje. Jer osnažujući njih, osnažujemo i dijete.

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić