Poruka uz početak školske godine: Škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa!

Poruka uz početak školske godine: Škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa!

U ponedjeljak započinje nova školska godina drukčija od svih dosadašnjih. Zbog epidemije COVID-19, sa sličnim se izazovima suočavaju djeca, roditelji i učitelji širom svijeta, a ključno je pitanje kako osigurati da se sve nužne zadaće odgoja i obrazovanja ostvaruju na način koji istovremeno uvažava i potrebe djece i zaštitu njihova zdravlja i dobrobiti. Stručnjaci se uglavnom slažu da se djeca trebaju vratiti u školu i, koliko god je moguće, pohađati redovitu nastavu.

Dosadašnja iskustva poučila su nas da je škola djeci važna i potrebna – ne samo kao mjesto stjecanja znanja i vještina, već i kao mjesto odgoja, druženja s vršnjacima, socijalizacije, ali i ostvarivanja dječjih prava. U školi i putem škole mnoga djeca ostvaruju pristup različitim uslugama osim obrazovanja – od prehrane, sportskih i kulturno umjetničkih aktivnosti, pomoći u učenju, pristupa raznim socijalnim uslugama. I stručnjaci za razvoj djece potvrđuju da su mnoga djeca bila uskraćena zbog potpunog prelaska na nastavu na daljinu.

Zato bih istaknula da se trebamo zahvaliti svim učenicima koji su marljivo učili od kuće, pratili online nastavu i izvršavali zadaće najbolje što znaju. Bili su aktivni partneri u učenju i zato im treba odati priznanje!

Za djecu je važno da budu u školi jer je to za njih, unatoč svim promjenama, ipak korak bliže normalizaciji života. Jednako je važno ne izgubiti iz vida da stanje još nije normalno i da moramo predvidjeti i primjenjivati sve potrebne mjere zaštite i dodatno štititi najranjivije skupine – djecu s teškoćama u razvoju i raznim zdravstvenim problemima. To će od svih zahtijevati neprekidno učenje i prilagođavanje novim okolnostima što nije lako, ali je nužno.

Svakodnevno se susrećemo s pitanjem jesu li škole sigurne za povratak djece i nastavnika s obzirom na epidemiju. Vjerujem da mogu biti sigurne ako se svi drže uputa i preporuka kako se ponašati u školi i daju svoj maksimum u organizaciji nastave i drugih školskih aktivnosti. Najveća je odgovornost na ravnateljima koji moraju osigurati sve uvjete za zaštitu sigurnosti i zdravlja djece u školama pa i procijeniti rizike i upozoriti na teškoće koje treba otkloniti. Stoga apeliram na osnivače škola i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da im u tome daju maksimalnu podršku. Prilagodba škola za funkcioniranje u kriznim uvjetima nužno zahtijeva dodatna sredstva i na tome se ne smije štedjeti.

Podrška je potrebna i roditeljima učenika, za što je nužna kvalitetna i suradnička komunikacija sa školom. Povratak u škole uz epidemiološke mjere zahtijevat će od svih nas mnogo strpljenja i izdržljivosti, ali nemojmo dopustiti da nas preplave i blokiraju strah i zabrinutost. Zato pozivam roditelje da slijede upute škole i probleme rješavaju surađujući sa školom te da svoje strahove ne prenose na djecu, već da im pruže sigurnost i podršku. Ne zaboravimo da se velik i važan dio života naše djece odvija u školi i u vezi sa školom, a škola je mnogo više od borbe protiv koronavirusa.

Posebnu pažnju trebamo posvetiti prvašićima i pomoći im da početak školovanja za njih bude lijepo i poticajno iskustvo i da se u školi osjećaju sigurno i prihvaćeno, a za to će se, vjerujem, pobrinuti njihove učiteljice i učitelji. Pozivam i sve druge članove obitelji malih školaraca da ih podrže. Recimo djeci da je škola i mjesto brojnih radosnih susreta i ugodnih doživljaja. I potrudimo se svi zajedno da to doista tako i bude!

Pozivam i sve sudionike u prometu da obrate posebnu pažnju na djecu jer ona možda prvi put samostalno prolaze put do škole.

Svim učenicima, roditeljima i nastavnicima želim uspješnu novu školsku godinu, sa željom da se zajedno još spremnije i bolje nosimo s novim izazovima.

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu