Posjet delegacije Europske komisije

Posjet delegacije Europske komisije

AnkiU sklopu Misije stručnjaka Europske komisije za područje pravosuđa i unutarnjih poslova (Peer Based Mission) od 5. do 9. prosinca 2011., delegacija Europske komisije (EK) posjetila je 6. prosinca i Ured pravobraniteljice za djecu. Na sastanku su sudjelovali predstavnica EK, zatim neovisna stručnjakinja za dječja prava Ankie Vandekerckhove i predstavnici Ministarstva pravosuđa kao organizatori posjeta. Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, na sastanku su bile  njezina zamjenica Ester Radmilo te savjetnice Davorka Osmak Franjić i Tanja Opačak.

Teme razgovora bile su: ovlasti i administrativni kapaciteti Ureda pravobraniteljice za djecu; statistički podacima o prigovorima djece u obrazovnim institucijama i institucijama socijalne skrbi; praćenje preporuka pravobraniteljice te stanje dječjih prava u Hrvatskoj.

O svakoj od navedenih tema predstavnice EK su se interesirale, tražile detalje i pojašnjenja. Predstavljen im je Ured i njegov način rada, informirane su o dostupnosti djeci, učestalosti obraćanja djece Uredu, o tome koja državna tijela i u kojoj mjeri uvažavaju preporuke Ureda te koja dječja prava se najčešće krše. Zanimale su se i za sadašnji status Ureda pravobraniteljice, u pogledu spajanja s Uredom Pučkog pravobranitelja.