Posjet delegacije ravnatelja ustanova za djecu iz Mađarske

Posjet delegacije ravnatelja ustanova za djecu iz Mađarske

MadjarskaNa inicijativu  mađarske Udruge ravnatelja ustanova za skrb o djeci, čiji predstavnici borave u radnom posjetu Hrvatskoj, pravobraniteljica Mila Jelavić ugostila je 7. rujna 2010.  skupinu od 11 ravnatelja te razgovarala s njima o organizaciji i kvaliteti zaštite prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u objema zemljama.

Predstavnike ravnatelja iz Mađarske zanimala je zakonska uređenost i provedba u praksi zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s poremećajima u ponašanju, kao i djece s teškoćama u razvoju koja se nalaze u sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj.  Pravobraniteljica ih je upoznala s funkcioniranjem sustava socijalne zaštite, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini te s ulogom i nadležnostima pravobranitelja za djecu .

Sastanak je bio i prilika za razmjenu informacija i iskustava osobito vezano uz probleme u zaštiti djece u sustavu socijalne skrbi te ukazivanje na primjere dobre prakse kao moguće modele funkcioniranja sustava socijalne skrbi. Gosti su izvijestili kako je sustav skrbi o djeci u Mađarskoj u potpunosti decentraliziran te je osnivanje domova za djecu i mreže udomitelja u pretežnoj nadležnosti županijskih vlasti, koje imaju problema s njihovim financiranjem. Zato se događa da bogatije županije mogu djeci smještenoj na njihovom području omogućiti  bolju kvalitetu  skrbi, dok one siromašnije osiguravaju samo zakonom propisani minimum.

Sastanku su nazočile i savjetnice pravobraniteljice Gordana Filipović i Maja Flego te, kao domaćin delegacije iz Mađarske, voditelj kuće za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici Zoran Kljajić.