Posjet delegacije Veleposlanstva Republike Slovenije

Posjet delegacije Veleposlanstva Republike Slovenije

Ured pravobraniteljice za djecu 8. svibnja 2018. posjetili su veleposlanica Republike Slovenije dr. sc. Smiljana Knez i njezin zamjenik dr. Marko Rakovec te su se sastali s pravobraniteljicom Helencom Pirnat Dragičević.  Nakon uvodnog predstavljanja rada Ureda i postavljenih prioriteta u radu pravobraniteljice, na sastanku je bilo riječi o mogućnostima uspostavljanja suradnje u promicanju i zaštiti prava djece između Ureda pravobraniteljice RH i nadležnih institucija u Republici Sloveniji, odnosno  suradnje s Veleposlanstvom Republike Slovenije koje podržava aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja djece u obje države.

Veleposlanicu S. Knez zanimala su  pojedina područja povreda dječjih prava na koja se najčešće odnose pritužbe po kojima Ured postupa, kao i suradnja koju Ured ostvaruje s nadležnim ministarsvima i drugim institucijama u Republici Hrvatskoj. Također se interesirala za provedbu preporuka  Ureda u različitim resorima, kao i za aktivnosti koje pravobraniteljstvo za djecu poduzima vezano za poboljšanje položaja Romske populacije djece u Hrvatskoj.

Pravobraniteljica je također upoznala delegaciju s radom svoje Mreže mladih savjetnika, kao dobre prakse sudjelovanja djece u radu Ureda. S druge strane, veleposlanica je, kao primjer isto tako dobre prakse vezano za aktivno uključivanje djece u društvo, istaknula primjer rada Dječjeg Parlamenta u Republici Sloveniji.

Na sastanku je dogovoren nastavak suradnje ovih dviju institucija uz mogućnost međusobnog aktivnoga uključivanja u pojedine aktivnosti usmjerene na promicanje i zaštitu dječjih prava.