Posjet Dječjeg gradskog vijeća Opatija

Posjet Dječjeg gradskog vijeća Opatija

posjet_DND_Opatija_2._9._11Djeca članovi Dječjeg gradskog vijeća (DGV) Opatije posjetila su 2. rujna 2011. Ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci, a s njima su bile voditeljice Sanja Škorić i Ana Kola. Primile su ih savjetnice Danijela Žagar i Ana Albrecht, koje su ih obavijestile o radu pravobraniteljice za djecu te porazgovarale s njima o Konvenciji o pravima djeteta i različitim aspektima dječjih prava. Djeca su potom održala izlaganje kojim su izvijestila o svojem radu i aktivnostima u Dječjem gradskom vijeću Grada Opatije.

U lipnju ove godine održana je osnivačka sjednica DGV Opatija, što je osmi saziv DGV-a u tome gradu. Od tada djeluju novi članovi vijeća, a uz njih i oni stari, od kojih su neki aktivni već treću godinu za redom. Mandat članova je dvije godine. Članovi vijeća se sastaju četiri puta na godinu, a aktivni su i u radionicama Društva Naša djeca Opatija. Kako navode, ove će se godine baviti temom medija.

Radi upoznavanja rada institucija u svome gradu, djeca članovi DGV-a su od lipnja do sada,posjetila Grad Opatiju, komunalno društvo Komunalac d.d., Dječji vrtić Opatija, Vatrogasno društvo u Opatiji, Festival Opatija, Hrvatski muzej turizma, tvrtku Parkovi d.d. te Gradske knjižnice i čitaonice. Do sada su sami primijetili, ili su ih na to upozorile pritužbe drugih, da njihovome gradu trebaju neke promjene i poboljšanja kako bi djeci ponudio bolje uvjete. Primjerice, da je u Opatiji potrebno otvoriti kino, da Dječjem vrtiću Opatija treba više prostora za boravak djece, zatim, da je u Lovranu potrebno obnoviti ceste radi sigurnosti djece te da je djeci Lovrana potrebno novo ili obnovljeno dječje igralište.