Posjet Gradu Sinju i sinjskom rodilištu

Posjet Gradu Sinju i sinjskom rodilištu

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević boravila je 10. lipnja 2019. sa svojom savjetnicom Brankom Reić Kukoč u Sinju, gdje je posjetila izvanbolničko rodilište koje u Sinju djeluje u okviru Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. O radu rodilišta, praksi i uvjetima u kojima borave rodilje i novorođena djeca razgovarale su s dr. Ivanom Nasićem i sestrom Mirjanom Tomašević, koji su ih i proveli kroz prostorije rodilišta. U vrijeme posjeta u rodilištu nije bilo rodilja ni djece. Pravobraniteljicu su izvijestili da je u 2019. godini, do tada, u Sinju rođeno 17 djece, a nekada se, pak, u sinjskom rodilištu obavljalo i po 547 poroda godišnje (podatak za 1997. godinu).

Iako se većina djece sa sinjskog područja najčešće rađa u splitskom rodilištu, podatak o padu broja poroda u sinjskom rodilištu ukazuje i na trend iseljavanja mladih obitelji iz ovog kraja. U sklopu posjeta pravobraniteljica i njezina savjetnica razgovarale su i s pedijatricom dr. Željkom Vlastelicom koja se skrbi o zdravlju ukupno 1500 sinjskih mališana. Pedijatrica je izvijestila o aktualnom stanju u pedijatrijskoj zaštiti te upozorila na potrebu za kompletiranjem pedijatrijskih timova u tom području.

Tijekom boravka u Sinju pravobraniteljica i njezina savjetnica sastale su se s gradonačelnicom grada Sinja Kristinom Križanac te s njenim suradnicima: zamjenicima Denisom Glavanom i Zlatkom Ugrinom te savjetnikom za društvene djelatnosti Željkom Sesardićem. Na sastanku su razgovarali o aktivnostima i angažmanu Grada Sinja usmjerenom na ostvarivanje različitih prava djece te o mogućnostima njihove daljnje zaštite.