Posjet izaslanstva Zastupničkog doma Parlamenta Republike Češke

Posjet izaslanstva Zastupničkog doma Parlamenta Republike Češke

U sklopu višednevnog posjeta Zagrebu i  nezavisnim institucijama za zaštitu ljudskih prava, Ured pravobraniteljice za djecu 25. veljače 2020. posjetila je  delegacija Zastupničkog doma Parlamenta Republike Češke. Delegaciju je predvodila Helena Valkova, predsjednica Odbora za predstavke Zastupničkog doma Republike Češke zaduženog za praćenje područja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te rada Ureda pučkog pravobranitelja. Kako Republika Češka nema posebnih specijaliziranih pravobranitelja, goste je zanimala hrvatska praksa u ovom području, kao i suradnja općeg i specijaliziranih pravobranitelja.

Delegaciju su u Uredu pravobraniteljice za djecu primile savjetnice pravobraniteljice Ester Radmilo i Dubravka Težulat te gostima predstavile rad Pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske. Razgovaralo se o povijesti i razlozima potrebe osnivanja posebnog pravobranitelja za djecu i preporukama UN-ovog Odbora za prava djeteta, o zakonskom okviru, odnosno, prvom Zakonu o pravobranitelju za djecu iz 2003. i drugom, iz 2017., kojima je omogućen početak i kontinuitet rada nezavisne institucije za zaštitu prava djece. Predstavljene su ovlasti i djelokrug rada u području zaštite, praćenja i promicanja prava djece.

Uz Helenu Valkovu, u razgovoru sa savjetnicama pravobraniteljice za djecu  sudjelovale su i potpredsjednica Odbora za predstavke Monika Jarošová te članice Odbora Alena Gajdůšková i Eva Matyášová, zatim veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Vladimír Zavázal, zamjenik veleposlanika Slavomir Goga te  tajnica Odbora Olga Jirků i zaposlenica stručne službe Zastupničkog doma Michala Ďuráková.