Posjet školama na Silbi i Velom Ižu

U sklopu redovitih obilazaka ustanovama u kojima borave djeca s ciljem uvida u ostvarivanje prava djece, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo 8. i 9. rujna 2008. posjetila je učenike OŠ Zadarski otoci na otoku Silbi i Velom Ižu.

 OŠ Zadarski otoci broji pet područnih otočnih škola na otocima Silbi, Olibu, Premudi, Molatu i Velom Ižu. Na svih pet otoka svega je 30 učenika.

Na Silbi i Molatu školu polazi samo dvoje djece, na Olibu i Premudi po jedno dijete, a na Velom Ižu najbrojnija je škola koju polazi dvadeset i četiri učenika.

Tijekom posjeta OŠ Zadarski otoci savjetnica A. Pezo razgovarala je s ravnateljem, učiteljima i djecom te razgledala prostore škole. Na otoku Silbi, najudaljenijem otoku zadarskog arhipelaga, šesti razred osnovne škole polaze dvije jedine učenice škole i najbolje prijateljice Lara i Nina.

U razgovoru s učiteljima i učenicima na Silbi i Velom Ižu savjetnica je saznala puno toga o životu djece na ova dva otoka, njihovom životu u školi, provođenju slobodnog vremena i ostvarenju njihovih prava. Savjetnica ih  je upoznala s Uredom pravobraniteljice za djecu i Konvencijom o pravima djeteta.