Posjet Odgojnom zavodu u Turopolju

Posjet Odgojnom zavodu u Turopolju

turopoljeNa poziv Odgojnog zavoda u Turopolju, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sudjelovala je 27. siječnja 2012. na praktičnom dijelu završnog ispita mladih korisnika Odgojnog zavoda u programima osposobljavanja u ugostiteljstvu. Obrazovanje i osposobljavanje za rad važan je dio u tretmanu maloljetnih počinitelja kaznenih djela, koji bi trebao pomoći u ostvarivanju pozitivnih promjena u njihovom ponašanju i preuzimanju odgovornosti za sebe.

Osposobljavanje u ugostiteljstvu za odgajanike Odgojnog zavoda u Turopolju obuhvaća osnovne poslove kuhara, poslove ugostiteljskog posluživanja te pripremanja jednostavnih jela, bureka i pizza. Osposobljavanje je organizirano u okviru zavoda pod stručnim vodstvom, a program je verificiran od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Provodi se kroz teorijski i praktični dio, a polaznici na kraju dobivaju  dokument  o završenom osposobljavanju za određena zanimanja, koji im omogućuje da se zaposle  kad iziđu na slobodu.

U sklopu ovog događanja pravobraniteljica je obišla prostore u kojima borave mladići u Odgojnom zavodu te razgovarala s njima o uvjetima smještaja, načinu kako provode vrijeme, programima obuke koji im se nude u zavodu pa i o njihovim planovima za budućnost na slobodi.