Posjet Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” u Osijeku

Posjet Osnovnoj školi “Fran Krsto Frankopan” u Osijeku

Novac121088315U skladu s programom rada pravobraniteljice za djecu, savjetnik pravobraniteljice Darko Laksar odazvao se na poziv i posjetio 25. veljače 2016. Osnovnu školu “Fran Krsto Frankopan” u Osijeku. Dogovoren je razgovor i upoznavanje učenika 7.b razreda, o zaštiti prava djece potrošača, u vezi s projektom koji provode pod nazivom “Kako postati odgovoran potrošač” u sklopu izvannastavnog sadržaja građanskog odgoja.

Nakon upoznavanja i uvoda nastavnice u mirovini A. Fumić, o koristi edukacije djece o pravima potrošača i odgovornom ponašanju potrošača, učenici su ispričali nekoliko svojih doživljaja – pozitivnih i negativnih – o kupovini putem interneta.
Savjetnik D. Laksar djecu je upoznao s temeljnim zakonskim okvirom tj. Zakonom o zaštiti potrošača, govorio im je o marketingu usmjerenom prema djeci kao malim-velikim potrošačima, o agresivnom oglašavanju i etičkim načelima oglašavanja, o pojmu konzumerizma te razlozima i dobu pojave potrošačkog načina života. S obzirom na to da su djeca i mladi izloženi snažnom utjecaju oglasa u medijima i putem društvenih mreža, pravovremena edukacija o prepoznavanju opasnosti od nepravilnog trošenja novca i od mogućeg stjecanja navike neumjerenoga kupovanja stvari može im pomoći da postanu odgovorni potrošači.
Upoznao ih je i s djelovanjem pravobraniteljice za djecu usmjerenim na bolju zaštitu djece od neprimjerenog i štetnog oglašavanja – prijedlozima novih propisa o vremenu oglašavanja i zahtjevom za primjenu postojećih zakona i pravila etičnog oglašavanja.